2012. feb 22.

Filmrajongók figyelem!

írta: Király Zsuzsanna
Filmrajongók figyelem!

Szerző: Király Zsuzsanna

Zseniális, gazdag, egyben kissé kaotikus építészet- és filmtörténeti csemegére bukkantunk az E-építés portálon

 

Némi keresgélés után olvashatjuk az oldalon, hogy a felbecsülhetetlen értékű, több száz tekercsre rúgó, 1952 és 1990 között készült filmek gyűjteménye még 1997-ben került a VÁTI Nonprofit Kft. könyvtárának birtokába. A digitalizálásnak és az internetnek köszönhetően nagy részük ma már szabadon elérhető.

Van itt minden: a 700 éves Jáki templomtól a Sportcsarnok építéséig, a futómacskás toronydarutól a lakáshasználati propagandáig, az NDK panelvárosaitól az akkori lakberendezési trendekig mindenről de mindenről találunk egy-egy ismertető filmet. És persze szép számmal akad energiahatékonysági téma is: a passzív, vagy alacsony energiájú házak építésénél ma divatos nejlonlegó technológia 1971-ből (!), kőgyapot gyártása, födémszigetelés, PVC-ablakok.

Némelyik filmet nézve úgy tűnik, alig halad az idő: a legtöbb hazai épület még mindig gyengén szigetelt (vagy sehogy), az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy az épület, amiben él, milyen energetikai paraméterekkel bír, és hogyan lehetne javítani rajta.

A következő napokban-hetekben ezekből a filmekből válogatunk és ajánlunk majd nézegetnivalót a retró filmek kedvelőinek.

Íme az első, személyes kedvencem, a lakáshasználati propagandafilm a 60-as évekből, az ifjú és sármos Körmendi Jánossal. Igaz, ez nem energiás, de majd jövünk azokkal is.

 

Szólj hozzá

film lakás építés Épületek