2013. jan 16.

Készüljünk fel a zöld közbeszerzésre!

írta: energiabox
Készüljünk fel a zöld közbeszerzésre!

Szerző: Varga Katalin

A kormany.hu oldalon megjelent annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely szerint 2013 júliusától bizonyos termékcsoportok, pl. irodatechnika, tisztítószerek, vagy akár gépjárművek közbeszereztetése során kötelező lesz zöld szempontokat figyelembe venni. Az Energiaklub BuySmart+ projektje útmutatókkal, tréningekkel segíti az ajánlatkérőket a felkészülésben!

 

Környezetbarát termékek és szolgáltatások vásárlása meghatározott ajánlatkérői kör számára ezentúl nem csak környezetvédelmi elköteleződés kérdése, hanem jogszabályi kötelezettség lesz. A megjelent zöld közbeszerzésről szóló rendelettervezet komoly kötelezettségeket ró az ajánlatkérőkre. Változatos termékcsoportokban (pl. papírtermékek, tisztítószerek, bútorok, gépjárművek, üzemanyagok, hulladékgazdálkodási szolgáltatások, építési szolgáltatások) kell biztosítani az eljárások kiírásaihoz, a pályázatok elbírálásához szükséges környezetvédelmi szakértelmet. Júliusig rövid a felkészülési idő.

Az Energiaklub tavaly indult BuySmart+ projektjének célja, hogy a közbeszerzések során minél nagyobb szerep jusson a zöld, különösen energiahatékonysági szempontoknak. A közbeszerzési törvény (Kbt.) 2006 óta lehetővé tette a környezetvédelmi követelmények alkalmazását a közbeszerzési eljárásokban, a megújult Kbt. és a kapcsolódó zöld közbeszerzés rendelet immár jogszabályi kötelezettséget jelent. A BuySmart+ projekt célja, hogy segítsen felkészülni az ajánlatkérőknek a zöld közbeszerzések szakszerű lebonyolítására. Ehhez a projekt során útmutatókat készítünk, tréningeket tartunk, bemutatunk jó példákat és tanácsadással segítünk önkormányzatoknak a konkrét zöld beszerzési eljárások során.

A zöld közbeszerzési tréningek 2013. márciusában indulnak budapesti és vidéki helyszíneken.

A rendelet-tervezet 2013. január 25-ig véleményezhető, az NFM a véleményeket erre az email-címre várja: velemeny@nfm.gov.hu

Szólj hozzá

beszerzés közbeszerzés energiahatékonyság Települések