2014. júl 16.

Energiahatékonyság közösen - A nagy kiválasztás, avagy miért éppen ők?

írta: Király Zsuzsanna
Energiahatékonyság közösen - A nagy kiválasztás, avagy miért éppen ők?

Szerző: Király Zsuzsanna

Négy tipikus budapesti épület: két budai, két pesti; két tégla, két panel;  két gázfűtéses, két távhős; két lakásszövetkezet, két társasház; egy gigantikus, két kisebb, egy közepes. Ők az Energiahatékonyság közösen projekt mintaépületei.

Az Energiaklub a projektben ezen a négy házon keresztül vizsgálja a többlakásos épületek energetikai korszerűsítésének előkészítését. Az előkészítés egyfelől az optimális műszaki megoldások kiválasztásáról szól, másfelől a lakóközösség döntéshozatali mechanizmusának megismeréséről.  A projekt célja, hogy a tapasztalatokat összegezve bemutassa a folyamatot.

A kiválasztás 

A munka első – sok mérlegelést és tárgyalást igénylő – lépése annak a négy épületnek a kiválasztása volt, akikkel a projekt során együtt dolgozunk. Az épületek kiválasztásakor arra törekedtünk, hogy olyan tipikus épületeket találjunk, amikből sok van az országban, és amelyek adatai, tapasztalatai mások számára is felhasználhatók.

Éppen ezért többféle építési rendszert (tégla, panel, csúsztatott zsalu), eltérő fűtési módokat (távhő, egyedi vagy házközponti gázfűtés) és többféle felújítási lehetőséget vizsgálunk. A többlakásos épület jogi formája is érdekes lehet, ezért bevontunk társasházi és lakásszövetkezeti formában működő házakat is.  A két jogi forma esetében némileg eltérő lehet a döntési mechanizmus, illetve a megtakarításokkal való gazdálkodás.

Persze nem csak a műszaki paramétereket kellett mérlegelnünk. A javaslatok megvalósításának reális esélye is fontos volt, ezért a ház gazdálkodását és a tulajdonosok részvételi szándékát is figyelembe vettük. A közös képviselő vagy lakásszövetkezeti elnök aktivitása, hosszú távú elképzelése is döntő volt abban, hogy végül mely házak kapnak lehetőséget a részvételre.

Mi bennük a közös?

A sok különbség mellett van néhány markáns hasonlóság az épületek működésében, amit nagyvonalúan sikerkritériumnak is nevezhetünk, de legalábbis jó előjelként tekinthetünk rájuk.

  • Fegyelmezett gazdálkodás: alacsony a közösköltség-elmaradás, és van felújítási alap vagy lakás-takarékpénztári megtakarítás.
  • Jó dokumentáció: az eredeti kiviteli tervek, a későbbi beruházások árajánlatai, pályázati dokumentáció mind rendelkezésre áll, ami nagyon megkönnyíti a számításokat.
  •  A lakóközösségek vezetői előre gondolkodnak, független szakértői terveket szeretnének látni a döntés előtt.
  • Jó a részvételi arány a közgyűléseken, ami jelzi, hogy a lakókat érdeklik a közös ügyek, részt vesznek a döntésekben, ezáltal felelősséget is vállalnak az épületért. 
  • Valamilyen korszerűsítésen már túl vannak, nem csalódtak, folytatnák a fejlesztéseket.
  • A ház képviselője vagy elnöke szintén a házban lakik, így a többi lakó jobban megbízik bennük, mint például egy külsős ingatlankezelő cégben.

 

Négy épülettel nem reprezentálhatjuk a teljes magyarországi többlakásos épületállományt – sajnos nem került például körgangos, nagy belső udvaros, százéves ház, egykori úri villából kialakított néhány lakásos társasház vagy műemléki épület, de bízunk benne, hogy a kiválasztott házakban sokan megtalálják a hasonlóságot saját otthonukkal.

A következő, hamarosan megjelenő cikkünkben magukat a házakat mutatjuk be.

A projekt további részleteit, nemzetközi vonatkozásait és eredményeit a http://www.lowenergyapartments.eu/ oldalon követhetik nyomon az érdeklődők.  

Szólj hozzá

épületek energiatanúsítvány hőszigetelés energiahatékonyság épületenergetika Energiatanúsítvány Épületek