2015. már 22.

A pénteki napfogyatkozás élesben tesztelte a német villamosenergia-rendszer életképességét

írta: Fülöp Orsolya
A pénteki napfogyatkozás élesben tesztelte a német villamosenergia-rendszer életképességét

Szerző: Fülöp Orsolya

Németországban egy naposabb napon a termelt áram 40%-át napelemek állítják elő. Ezek az elsötétedés hatására kikapcsoltak, vagyis jelentős mennyiség esett ki hirtelen a termelésből - ez jól látható az alábbi diagramon is. Ezek helyére más forrásokat kellett rövid idő alatt termelésbe vonni, ami jelentős kihívás elé állította a teljes rendszert.

Forrás: Bloomberg

A jó hír az, hogy minden simán zajlott. Ez biztató eredmény Kínától az USÁ-ig minden olyan ország és régió számára, amely bővíteni szeretné a napenergiából előállított áram arányát az energiamixben.

Magyarországon gyakran hangoztatott kifogás, hogy a megújulók termelését nem lehet kiszabályozni. Most feketén-fehéren bebizonyosodott, hogy ez az állítás egyszerűen nem állja meg a helyét. Magyarország még amúgy is nagyon messze van attól a helyzettől, amikor a rendszer számára komoly problémát jelenthetnének a megújulók: a MAVIR 2013. évi adatai szerint az összes termelt áram mindössze 0,02%-át állítják elő napenergiával Magyarországon. Az összes beépített kapacitás mindössze 0,1%-át teszik ki a naperőművek (napelemek), ami a legalacsonyabbak között van az EU-ban: még Bulgáriától, Szlovákiától és Szlovéniától is jócskán elmaradunk.

A megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe integrálása mindenképpen kihívás: a rendszerirányítótól a jelenleginél bonyolultabb, ám nem lehetetlen feladatot vár el. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megújulók minél nagyobb arányú hasznosításához már minden szükséges technológia rendelkezésre áll. Korábban energetikai szimulációnkban kimutattuk, hogy Magyarországon a termelt áram akár 27%-át is előállíthatjuk megújulókból, az előrejelzett energiaigények akkor is minden órában biztonságosan kielégíthetőek a hazai erőművi kapacitások és minimális, a jelenleginél sokkal alacsonyabb áramimport mellett. Akkor is, ha nem mindig fúj a szél, és nem mindig süt a nap.

A pénteki napfogyatkozás megmutatta, hogy az intelligens, rugalmas energiarendszer nem csak elméletben létezik: a gyakorlatban is, még szokatlan időjárási események esetén is működőképes. Nagy kár, hogy a magyar kormány éppen a napokban törölte ki egy tollvonással a zöld-forgatókönyvet Magyarország alig néhány éve elfogadott energiastratégiájából.

Szólj hozzá

napelem energiapolitika megújuló energia rendszerirányítás Megújuló energia Energiewende német energiafordulat