2016. dec 14.

Mekkora egy színdarab szén-dioxid-lábnyoma?

írta: Király Zsuzsanna
Mekkora egy színdarab szén-dioxid-lábnyoma?

Szerző: Király Zsuzsanna

Színházi programot a darabért, a kedvenc színészünkért, a barátaink ajánlására választunk, nem pedig azért mert meggyőzőek lennének a színházépület energetikai paraméterei.

Tény, hogy a színházak energiagazdálkodása ritkán kerül Budapest legforróbb témái közé. Pedig nagyon izgalmas igaz, nagyon speciális terület ez. Gondoljunk csak a hatalmas légterű nézőterekre és a mikroszkopikus öltözőkre, amelyeket ugyanaz a fűtési rendszer lát el, a több száz embernek friss levegőt szállító gépekre, vagy a színpadi világításra és hangtechnikára.

Az viszont nem lehet kérdés, hogy a kiváló színészeinknek, a háttérben észrevétlenül munkálkodó, temérdek színházi dolgozónak és a nézőknek is kijár(na), hogy korszerű, energetikailag rendben levő, jól üzemeltetett színházakban élvezzék az előadást. És az is jogos elvárás, hogy ha szórakozni megyünk, azt környezetbarát módon is megtehessük.

Budapest Önkormányzata 13 színházat tart fenn. Néhány üdítő kivétel mellett sokuk elavult állapotban van, rengeteg energiát fogyaszt, bőven lenne mit korszerűsíteni, és általában kevés a hatékony gazdálkodást segítő szakember az intézményeken belül. Az első lépés a megoldás felé, hogy a fenntartó tisztában legyen az épületek állapotával, gyenge pontjaival, a korszerűsítési igényekkel. Erre tett kísérletet az önkormányzat a Transition cities nevű projekt keretében, amikor öt budapesti színház energetikai felmérésére, workshopok és szakmai látogatások szervezésre kérte fel az Energiaklubot.

December közepén két olyan színházba látogattunk el egy kisebb szakértői csoporttal, ahol már vannak elleshető praktikák, figyelemre és akár dicsekvésre méltó beruházások.

Vígszínház: napelemek, LED-ek, szuperlift és sok odafigyelés

A Vígszínházban leginkább a tetőre szerelt 30 kW-os napelemrendszerre csodálkoztunk rá. Főleg azért, mert – bár korábban bőven volt róluk hír – mégis nagyon kevesen tudják, hogy mi lapul a színház tetején. Az utcáról, de a környező házakról sem látni rá, egyáltalán nem zavarja a látvány a patinás épület látványát, csak csendesen termeli az áramot, itt a belváros kellős közepén.

Napelemnézés a Víg tetején (fotó: Sáfián Fanni)

De nem ez az egyetlen érdekes. Itt működik egy nemzetközi viszonylatban is ritka megoldású lift, ami lefele menetben villamos áramot termel, amit visszatáplál a hálózatba. Hőcserélővel ellátott szellőztetőrendszer sem adatik meg mindegyik színháznak, itt azonban van ilyen, a karbantartására pedig nagy gondot fordítanak, hogy megőrizzék a lehető legmagasabb hatásfokot. A színpadon a beépítésekhez használt reflektorok cseréje LED-es világításra pedig egy év körüli megtérülést mutat.

A tériszonymennyiség egyenlőtlen elsoztását mutatja, hogy míg a sorok írója reszkető végtakokkal, behunyt szemmel kapaszkodott a korlátba, kolléganőnk zergemód uralta a tetőt. 

Munkatárs a tetőn (fotó: Király Zsuzsanna)

 

József Attila Színház: fokozatos korszerűsítés, előrelátó tervezés

Ideális helyzetben rendelkezésre áll egyszerre annyi pénz, hogy egy füst alatt meg lehessen oldani a teljes épületkorszerűsítést a nyílászáróktól a hőszigetelésen át a szellőzőkig, az esztétikai beavatkozásoktól az öltözők komfortosításáig, a villanyvezetékektől a vörös bársonyszőnyegig. Ilyen helyzettel azonban nem sokan találkoztak eddigi életükben, ahogyan a József Attila vezetése sem.

Viszont az utóbbi néhány év alatt sikerült annyi forráshoz jutniuk, hogy a legégetőbb felújításokat elvégezzék. A kisebb energetikai katasztrófának is beillő, alig záró nyílászárók cseréje, a hőközpont modernizációja az energiamegtakarítás mellett egy csomó járulékos hasznot is hozott: új, hasznos tereket nyert a színház, kiállítási térrel, jelmezraktárral gazdagodva.

A hosszú távú tervek közé tartozik, hogy valamikor, a jókora lapostető-felületet kihasználva, napelemek termeljék majd az áramot. Ezért a tető hőszigetelését már eleve úgy alakították ki, hogy ha eljön a napelemek napja, ne kelljen megbontani a szigetelést. A konzolokat fogadni tudó bakok már csak arra várnak, hogy munkába állhassanak.

Az Energiaklub, így Luca nap körül, az év legfénytelenebb időszakában, egy mágikus fény- és napelemhozó pólóval kíván ehhez sok sikert!

 

Mágikus pólóval köszöntük meg, hogy benézhettünk a kulisszák mögé (fotó: Sáfián Fanni)

 

 

A megvalósulást a Klimate-KIC Transition cities projektje finanszírozta.

 

Szólj hozzá

színház napelem energiahatékonyság Budapest Épületek Megújuló energia