2013. 12. 5. - Perger András

Állami-nem állami - támogatott-nem támogatott

Három mai hír:

- Az E.On valószínűleg hamarosan leállítja a gönyüi erőművet.

- A temelíni atomerőműbe (Csehország) tervezett új blokkok állami támogatás nélkül nem épülhetnek meg.

- Brüsszel szerint a Déli Áramlat szerződéseit újra kell tárgyalni, mivel azok nincsenek összhangban az Uniós joggal.

Mi következik ezekből?

Főleg Paksra nézve, persze.

Nagyon fontos dolgot mond ki a CEZ (a cseh MVM) stratégiai igazgatója: állami támogatás nélkül képtelenség atomerőművet építeni. Milyen támogatásra gondolhat? Ahogy a britek tervezik, Csehországban is fix felvásárlási árra lenne szükség, hogy a beruházás nyereséges legyen: egy tanulmány szerint 115 eurós nagykereskedelmi MWh-ár mellett érné meg a fejlesztésbe belevágni. Ez kb. 34,5 Ft-os kWh árat jelentene, ami kb. a háromszorosa lenne egy régi atomerőmű által termelt árnak. Eközben a német árampicon egy MWh energia ára 40 euró alatt van; ilyen piaci ár mellett a cseh fogyasztóknak évi 1 milliárd eurójába, kb. 300 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerülne az új blokkok támogatása!

Hogy jön ide Gönyü? Az E.On nyilván boldog lenne, ha az állam garantálna egy olyan árat, amely mellett érdemes lenne üzemeltetni az erőművet. Az állam azonban nem segít: az üzleti terv főleg a menet közben durván megváltozott feltételek (csökkenő áramigény mellett magasan maradt a gáz ára) miatt bizonyult elhibázottnak, a beruházás kockázatait azonban E.On-nak kell viselnie, nem az adófizetőknek vagy a fogyasztóknak. Gönyüre tehát lakat fog kerülni, ki tudja meddig.

MI a helyzet Pakssal? Milyen alapon részesítené a projektet a magyar állam támogatásban, terhelné a költségek és kockázatok jelentős részét az adófizetőkre és a fogyasztókra (mellesleg korábban azt állították, hogy nem lesz szükség állami támogatásra)? Főleg, ha már jóval a beruházás kezdete előtt rendelkezésre álló adatok, információk fényében a projekt egyértelműen ráfizetésnek, a gönyüihöz hasonló "buktának" tűnik (a tanulmány készítője szerint Csehországban a bővítési tervek feladása lenne logikus: a támogatások mértéke lényegesen meghaladná a CEZ által fizetett osztalékot és adókat).

Ez az, amit nagyon meg kellene indokolni. Nekünk is, de vélhetőleg Brüsszel felé is.

Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének! perger@energiaklub.hu