2016. 05. 3. - Magyar László

Süss fel Nap!

…fényes Nap! Régi nóta, mégsem tanultuk meg rendesen.

Napenergia-forradalom zajlik a világon, mi azonban nagyon lassan, nehézkesen reagálunk rá. Magyarországon évente átlagosan 2000 órát süt a nap, ennek nagy részét hagyjuk elveszni. Sok helyen a fél karjukat adnák az emberek ennyi égi segítségért, mi azonban nem használjuk ki áldott helyzetünket. Gondoljunk csak például szegény britekre…

Aggódnunk azért nem nagyon kell értük, mert a britek is gondoltak magukra, és fittyet hányva a „Ködös Albion” szövegre, tonnaszám üzemelik be a napelemeket a szigetországban.  Pillanatnyilag a magyar összkapacitás 140-szeresénél járnak. Ez azért elég elgondolkodtató.

A németekről mindenki tudja, hogy megújuló forradalmat csinálnak, így nem is csoda, hogy már nagyjából 1000-szer annyi napelemmel bírnak, mint mi. De ott vannak a csehek vagy a szlovákok, nem beszélve a románokról, akik szépen lassan osonnak a kitaposott ösvényen, és rakosgatják fel a szilícium-lapokat a háztetőikre. Mindez azért zajlik nagyságrendekkel gyorsabban ezekben az országokban, mint nálunk, mert megfelelő támogatási rendszert építettek a megújulók mögé, ami segíti széles körű elterjedésüket.

Lemaradásunkat 2014-re már nem lehet nem észrevenni. Hiába a jó természeti adottságok, ha a döntéshozók nem hajlandók segíteni – sőt, olykor egyenesen akadályozzák – az új technológiák elterjedését.

Szerencsére a megújulós piac világszerte tapasztalható bővülése segít abban, hogy többek között a napos beruházások ára is drasztikusan csökkent az elmúlt években. A kisléptékű (háztartási) napelemes beruházások költsége például a felére esett az elmúlt 6-8 évben. Így a piaci alapon történő terjedés is egyre jelentősebb, és talán hazánkban is megindul valamilyen fejlődés, nem kell örökké a (nem létező) állami segítségre várni. A jövő egyértelműen a megújulóké.

A kertek alatt már bújnak elő a napelem és napkollektor hadak. Csak egy kis támogatásra várnak…

 

LETÖLTHETŐ: JPEG / PDF

 


„Infografika Kedd” című blogsorozatunkban hétről-hétre közérthetően mutatunk be egy-egy energetikai témát infografikák segítségével. A sorozat minden kedden új bejegyzéssel gazdagodik a következő hónapokban.


 

Ha véleményed vagy kérdésed van, írj a bejegyzés szerzőjének! magyar@energiaklub.hu