2010. nov 17.

Milyen télre számítsunk?

írta: energiabox
Milyen télre számítsunk?

Szerző: Perger András

Hideg és drága? Miközben mi a gázárak miatt "aggódhatunk", az erdőben élő állatok is készülnek a télre.

Energia-, de elsősorban gázárak terén március óta a kormányok meglehetősen furcsa játékot folytanak. Korábban az aktuális politikai szándékoktól a lehetőségekhez képest megfelelően távol helyezték a gázárak számításának módját, azok kialakításában a Magyar Energia Hivatal,és a gázszolgáltatók játszottak szerepet. A gázár képletét elvileg jogszabály határozta meg, a képlet elemei javarészt függetlenek voltak a politikai szándékoktól és akarattól. Ehhez képest az előző kormányzat március 15-én(!) megjelent Közlönyben változtatta meg a gázár számítására vonatkozó képletet, az újonnan felállt kormánynak pedig gyakorlatilag egyik első intézkedése volt az árak befagyasztása.

Most ott tartunk, hogy az áremelés elkerülhetetlennek tűnik, azonban annak módjáról, mértékéről, mikéntjéről biztosat nem lehet tudni, csak a szinte naponta megjelenő híresztelésekből lehet tájékozódni. Nem biztos, hogy a korábbi rendszer minden szempontból megfelelő volt, egy tisztán "piaci" megoldás sem feltétlenül lenne tökéletes, a jelenlegi helyzet átláthatatlansága, kiszámíthatatlansága viszont biztosan senkinek sem kedvez. És még egy "apróság": a gázt így vagy úgy, előbb-utóbb eddig is ki kellett fizetni, jó eséllyel most sem lesz ingyenvacsora.

Az őzek és a vaddisznók persze nem aggódnak a gázárak miatt, ellenben lelkesen spejzolnak a bunda alá, az erdészek szerint kemény télre van kilátás...

Szólj hozzá

gázár