2010. dec 13.

Szükséges, de nem elégséges megegyezés Cancúnban

írta: energiabox
Szükséges, de nem elégséges megegyezés Cancúnban

Szerző: Bozsó Brigitta

Végetértek a klímatárgyalások a mexikói Cancúnban. Akik az ENSZ szerepe miatt aggódtak elsősorban, azok megnyugodhatnak, a hírek szerint Cancún bebizonyította, hogy igenis van esély  egy globális megegyezésre az ENSZ égisze alatt. Akik inkább a Föld jövőjét tartanák szem előtt (talán ők többen vannak), azok még nem lélegezhetnek fel: ugyan rész-területeken tapasztalható haladás, a dokumentumok összességében nem elegendőek ahhoz, hogy biztosan elkerüljük a veszélyes mértékű éghajlatváltozást.

Anélkül, hogy részletekkel untatnánk a Blog olvasóit, csak néhány - elsősorban hazánk szempontjából - fontos pont:

  • A magyar klímadelegáció már a közelgő EU elnökség jegyében figyelhette a belga kollégák vezető, koordináló munkáját Cancúnban. A világ szeme jövőre Dél-Afrikára figyel - az ott rendezendő konferenciától várják a valódi és végleges éghajlatváltozási megegyezést (hasonlóan mint tavaly Koppenhágától). A jövő évi sikerben vagy kudarcban az EU-nak óriási szerepe lehet, így a dokumentumokat alaposan elő kell készíteni, ami jórészt a magyar soros elnökségre hárul a jövő év első felében. Az Unión belül például nincsen egységes álláspont arról, hogy mennyire legyen ambíciózus. Még hosszú és nehéz tárgyalások várhatók arról, hogy a tagországok vállaljanak-e 30%-os kibocsátáscsökkentést 2020-ig, és ez csak egy a tisztázatlan kérdések közül.
  • A Kiotói Jegyzőkönyv hatálya hamarosan lejár (2012 végén) és még mindig bizonytalan a folytatás, Cancún erre sem tett pontot. Kisebb csoda kellene ahhoz, hogy ne támadjon űr a Kiotói Jegyzőkönyv és a következő (talán Durbani?) megállapodás vállalási időszaka között. Ez a bizonytalanság romba döntheti az emissziókereskedelmi piacot és rossz példát teremtene.
  • Hogy ne csak a negatívumokat említsük, bizonyos előremozdulás tapasztalható a fejlődő országok - elsősorban Kína - hozzáállásában, akik a tavalyinál jóval konstruktívabb tárgyalási pozíciót vettek fel.

Összességében: a mexikói klímacsúcs nem oltotta ki a reményt, hogy jövőre, az utolsó utáni pillanatban még valamilyen megállapodás születhet, amiben az EU-nak, így hazánknak is nagy szerepe lehet.

Szólj hozzá

Klíma- és energiapolitika