2011. ápr 14.

A Nap városában jártunk

írta: Lohász Cili
A Nap városában jártunk

Szerző: Lohász Cili

Fürth a Nap városának nevezi magát.  Mióta a németek elhatározták, hogy 2020-ra leállnak az atomenergia használatával és megújulókkal fedezik az energiaszükségletük jelentős részét, különböző támogatási rendszerekkel segítik az energiahatékonyság növelését és a megújuló energiaforrások elterjedését. A megújulókra pl. kötelező átvételi ár van, amit húsz évre garantál az állam. Az árat minden évben felülbírálják, és az újonnan belépőknek mindig az új árat ajánlják. Azért tűnik működőképesnek ez a támogatási rendszer, mert a befektetőknek kiszámítható, mennyi bevételük lesz az energiatermelésből; így könnyebben jutnak hitelhez, és az állam is fenntartja magának a jogot, hogy idővel és a technológia terjedésével kevesebbet költsön a megújulók támogatására, és a kijelölt célok irányába terelgesse a megújulók piacát. Fürth úgy döntött, a napból próbál meg minél több energiát kinyerni. Önkormányzatoknak szervezett tanulmányi utunkon megvalósult beruházásokat néztünk meg.

Németországban a megújulók aránya jelenleg 17%, a napenergia 6%, a lakosság energia ellátásának 2%-át fedezik napenergiából (napelemekkel és napkollektorokkal). Fürthben ez az arány 2,3%, és ezzel a napenergia-felhasználásban élen jár a hasonló méretű városok között.

A fürth-i focicsapat a 20-as években egyszer legyőzte Barcelona csapatát, de azóta csak a másodosztályban játszanak. Telt ház szinte sosincs a meccseken, viszont a város szívesen telepít napelemet a lelátók tetejére. A német gazdák már nem csak tejből és vajból élnek, hanem a szarvasmarha trágyából, kukoricából és rozsból előállított biogáz termeli az áramot. A csűr tetejére pedig napelem került. Az egykor itt állomásozó amerikai katonák mozi épületét is napelemekkel borították és egy napelem összeszerelő üzem működik benne.

A németek még szemétből is várat építenek. 90-es évek végén bezárt szemétlerakóra telepítettek 1 MW napelemet. A hegy gyomrából elvezetik a keletkező gázokat, ebből áramot és hőt termelnek. A szemétdomb tetejére pedig rendszeresen járnak a helyiek sétálni. Egy felújított társasházban a bérlők ugyanannyi havi díjat fizetnek mint korábban. A különbség, hogy több pénz jut a tulajdonosnak, a városnak és kevesebb az áramszolgáltatóknak.

(Holnap folytatjuk.)

 

 

Szólj hozzá

napelem tapasztalat napkollektor Németország Megújuló energia Települések