2011. máj 02.

Nagycsalád - kis lábnyom

írta: Lohász Cili
Nagycsalád - kis lábnyom

Szerző: Lohász Cili

Klímabarát menük, klímabarát ajándékok, családi klíma-audit, szén-dioxid lábnyom csökkentés! Praktikus és konkrét tanácsokkal teli kiadványok rendelhetők meg a GreenDependet Egyesülettől, melyek a "Nagy család kis lábnyom" kampány eredményeit és tanulságait összegzik.

A „Nagycsalád kis lábnyom” kampány a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozta meg. A kampány keretében a nagycsaládok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságát "növelték" és szén-dioxid kibocsátását csökkentették. A projekt képzésekkel, családi vállalásokkal és versennyel motiválta a résztvevőket.

A közel egyéves kampány eredményeit a Projektbemutató kiadvány családi esettanulmányokkal c. kiadványban összegezték, a projekt legfontosabb elemeitől a résztvevő családok jó példáinak bemutatásáig. A projektben nagy hangsúlyt fektettek a hatáselemzésre, így a résztvevők szemléletváltozásáról is találunk statisztikai adatokat a kiadványban.

A Klímabarátok háztartások, útmutató családoknak c. kiadvány a résztvevő családokat segítette a klímaváltozás jelneségének és a karbon-lábnyom fogalmának megértésében, bemutatta, hogyan készítsék el háztartásuk "klíma auditját".

A Klímabarát háztartásoktól a klímabarát közösségekig, útmutató szervezőknek c. kiadványt pedig a legelhivatottabbaknak ajánljuk. Az útmutató részben a Kislábnyom családi képzés anyagára épül, részben pedig teljesen új, specifikusan a klímaváltozás kommunikációjára és klímabarát közösségekre, szervezésükre vonatkozó információkat tartalmaz. Az útmutatóban megtaláljuk a klímaváltozással kapcsolatos ismereteket, megismerhetjük a karbon-lábnyomot és számítását, valamint abban is segítséget kapunk, hogy miképp mérjük fel és tegyük rendbe otthonunk energiafogyasztását. Minden fejezetben találhatóak ötletek és útmutatás is arra nézve, hogy hogyan tudjuk hallgatóságunk számára ezeket az ismereteket hatékonyan átadni. Másrészt, elgondolkodhatunk és olvashatunk a kommunikációról, háztartásunkon kívül közösségi rendezvényeink karbon-lábnyomáról, és a közösségek szervezésének néhány nagyon fontos feltételéről is. Végül, a kiadványban igyekeztünk bemutatni minél több, a gyakorlatban megvalósított vagy éppen most megvalósuló példát.

A projektben az Energiaklub rendezvény kalkulátora is segítséget nyújtott a kibocsátások számításában.

Szólj hozzá