2011. okt 27.

Almere - fiatal város lendületben

írta: energiabox
Almere - fiatal város lendületben

Szerző: Csikai Mária

Október 13-án a CRESSCENDO projekt záró konferenciáján jártam, hogy ötletek gyűjtsek és kapcsolatokat építsek egy hasonló projekthez*,  amelyben mi is dolgozunk. A STACCATO program, amelynek része az óbudai Faluház felújítása is, ugyanis a végéhez közeledik.

A Cresscendo projektben első sorban az ragadott meg, hogy négy egymástól eltérő város fogott össze a projekt lebonyolítására és szinte mindegyik település másra koncentrált. E mellett még további 3 települést vontak be, akik szintén az általuk fontosnak tartott területen voltak aktívak. Így például Szófia energiaauditokat készített, SAN de Sénart település pedig fiatalok energiatudatosságának fejlesztésére készített filmsorozatot. Egy valami volt közös a sokféle programban: mindannyian fenntartható energia akciótervet készítettek – és meg is valósították azt.

A sok példaértékű projekt közül, ha egyet kellene kiemelnem, akkor az a holland Almere példája lehetne, amely beszédesen árulkodik a pozitív folyamatokról. Itt egy teljesen új lakónegyedet hoztak létre Columbuskwartier néven, amely energia hatékony sorházakból áll. Egyes épületeken beépített napelem található, másokon napkollektor, de épültek a negyedben passzív házak is. A lakónegyed autómentes főutcát kapott és minden városrendezési elem a gyerekbarát és természet közeli élettérnek kíván megfelelni. A városrész hamarosan saját vasútállomással bővül, amennyiben eléri a lakosok száma a megfelelő mértéket. A lakások egyrészt megvásárolhatók, másrészt szociális lakásokként bérelhetők, így kívánják megteremteni a szociális egyensúlyt.

Emellett egy nagyon impozáns beruházás történt a Noorderplassen-West lakónegyedben is, ez az ún. SolarIsland (Napsziget). A 7,000 négyzetméteres napkollektor rendszert kör alakban telepítették a földre és köré csatornát alakítottak ki, ezért valóban már külsejében is szigetnek tűnik. A rendszer 2,700 lakás fűtési és használati melegvíz ellátását szolgálja így a város mintegy 10%-os energiaigényét fedezi. A melegvíz közvetlenül kerül a városi központi fűtés rendszerébe - azaz nincs puffertartály, hanem ha megfelelő hőfokot elért a víz akkor az azonnal és közvetlenül a csőhálózatba termel.

A városvezetés emellett a város fejlesztésének terveit szolgáló dokumentumot adott ki (Fenntarthatósági elvek), amely a környezeti szempontokat előtérbe helyezve határozza meg a település jövőjét.

* támogató: Concerto+

Szólj hozzá

panel felújítás Épületek Faluház Települések