2011. okt 28.

Parkolópályán a zöldenergia

írta: energiabox
Parkolópályán a zöldenergia

Szerző: Csanaky Lilla

A befektetők és bankok érdeklődnek, a magyarországi beruházások mégis váratnak magukra. Tulajdonképpen így sommázhatjuk a portfolio által szervezett, októberi Green Energy Investment Forum-on elhangzott előadások és panelbeszélgetések tapasztalatait. Vajon mikor lendül fel végre a hazai megújuló-piac? Kitart-e a befektetők türelme a támogatáspolitikai környezet kialakításáig?

A legtöbb érdeklődés minden bizonnyal Bencsik János előadását övezte, hiszen – amint az a bankok képviselői között lezajló panelbeszélgetés során kiderült – a megújuló-piac szereplői a szabályozási környezet letisztulására várnak. Az államtitkár szavai bizonyára sokak számára csalódást okoztak, hiszen megtudtuk, hogy a METÁR (megújuló- és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamos energia kötelező átvételi rendszer) bevezetése legalább fél évet csúszik, így 2012 nyara előtt nem számíthatunk új széltenderre sem.

A METÁR-ral kapcsolatban a szakma és a finanszírozó intézetek képviselői egyetértenek abban, hogy a szabályozási koncepció komoly előrelépést jelent az eddigi rendszerhez képest, de a támogatáspolitika sikeressége a részletek kidolgozásában rejlik. A panelbeszélgetés során felvetődött a kérdés, hogy egy jövőre bevezetett, de jól kidolgozott, vagy egy hamarabb elérhető, de nem tökéletes támogatási rendszer szolgálná-e inkább a megújuló-szektor fejlődését. Figyelembe véve más EU-tagállamok (például Csehország) botladozásait a kötelező átvételi tarifák meghatározása során, érdemes az első verzióra voksolnunk, elvégre az okos ember más hibájából tanul. A konferencia külföldi előadói megerősítették, hogy egy túl gyorsan és rosszul kalibrált átvételi árakkal bevezetett rendszer több bajt hoz, mint hasznot.  Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a piac teljes megtorpanását, ebben az átmeneti időszakban más típusú ösztönző eszközök alkalmazására van szükség.

A finanszírozói kerekasztal-beszélgetés résztvevői hangsúlyozták, hogy a bankok – a jelenlegi nehéz helyzet ellenére – finanszíroznák a jó megújuló-projekteket, de ezeknek nem csupán a környező országokkal kell felvenniük a versenyt, hanem más szektorok beruházásaival is. Arról, hogy a régiós verseny mennyire kiélezett, megoszlik a szakértők véleménye.

Grabner Péter előadásában felhívta rá a figyelmet, hogy a Magyar Energia Hivatalhoz beérkező projekttervek sokszor nagyon hiányosak, ezért a beruházások megvalósulását késlelteti a hosszú hiánypótlási eljárás. Ez az átmeneti időszak talán lehetőséget ad a beruházóknak a projektkoncepciók részletes kidolgozására, hogy ugrásra készen várják az új átvételi rendszer életbe lépését. Más kérdés, hogy a jelenlegi bizonytalan szabályozási környezet mennyire gátolja a beruházások gazdasági tervezhetőségét…

Szólj hozzá

Megújuló energia