2011. okt 28.

Peres ügyeink

írta: energiabox
Peres ügyeink

Szerző: Perger András

Kicsit - lassan már számunkra is - nehéz követni, hogy a paksi új blokkok körüli adatkérelmi ügyüeink hol tartanak, ezért készítettem az alábbi összefoglalót.

Az ügyek a bővítési tervek ügyében folytatott két projektet, a Teller és a Lévai projekteket érinti.

A Teller projekt (2007-2009) a 2009 tavaszi parlamenti döntést előzte meg. Ennek pénzügyi adatait, illetve a projekt keretében kötött szerződéseket kértük el még 2010 nyarán. Az atomerőmű megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultunk. Első fokon a Szekszárdi Városi Bíróság elutasította a keresetünket, másodfokon azonban a Tolna Megyei Bíróság a javunkra változtatta az ítéletet, és az összes kért adat kiadására kötelezte az atomerőművet. Az atomerőmű megküldte a kért információkat, azonban némileg hiányosan, felszólításunkra azonban pótolták a hiányokat.
A megkapott szerződések alapján további kérelemmel is éltünk: a projekt keretében született elemzéseket, tanulmányokat kértük a nyár során. Ennek teljesítéséhez az erőmű, hivatkozva a feladat nagyságára és a nyári szabadságolásokra, szeptember 30-ig kért haladékot, amibe beleegyeztünk. Az anyagok meg is érkeztek a határidőre, azonban ezek átnézése során meglehetősen sok hiányosságot tapasztaltunk, ezért újabb, most már részletes, 17 pontból álló kérelemmel fordultunk az atomerőmű igazgatójához.

A Teller projekt esetében tehát jelenleg adatkérelmi szakaszban vagyunk, a korábbi per lezárult, az erőmű teljesítette az ítéletben foglaltakat (bár a legutóbbi kérelmünkben ezzel kapcsolatban is tettünk fel még tisztázó kérdéseket).

A Lévai projekt (2009-) már konkrétan az atomerőmű a bővítését hivatott előkészíteni. Ebben az esetben az MVM-hez fordultunk kérelemmel, még ez év elején. A kérelemben hasonló adatok kiadására kértük a céget, mint a Teller projektnél, azaz a projekt pénzügyi adatait, a projekt keretében eddig kötött szerződéseket, valamint a projekt időtervét és eddigi eredményeit. A cég megtagadta az adatok nyilvánosságra hozását, ezért ebben az esetben is a bírósághoz fordultunk. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság szeptemberben a javunkra ítélt, a kért adatok teljes körű közlésére szólítva fel az MVM-et. Ez az ügy jelenleg folyamatban van: az MVM-nek a dokumentumokat az ítélet kézhez vételétől számított 15 napon belül kell eljuttatnia hozzánk, vagy nyújthat be fellebbezést. Az ítélet hozzánk október 12-én érkezett; feltételezve, hogy az MVM is ekkor kapta meg, a határidő tegnap, október 27-én járt le.

A labda tehát eddig az MVM-nál pattogott. A postai átfutás időigényét is figyelembe véve, jövő héten kellene várhatóan megkapnunk az anyagokat. Ha nem jönnek meg, az indirekt módon fog értesíteni minket a fellebbezés tényéről, amiről hivatalos értesítés csak később várható.

(És hogy miért is gondoljuk, hogy szükség van a fenti ügyekben érintett, és további információk nyilvánosságára, arról az alábbi írásunk tájékoztat.)

 

Szólj hozzá

bővítés per nyilvánosság Paks Korrupció adatnyilvánosság lévai projekt teller projekt