2011. nov 07.

Versenyben a megújulóenergia-befektetőkért

írta: energiabox
Versenyben a megújulóenergia-befektetőkért

Szerző: Varga Katalin

Három régióbeli országot – Csehországot, Bulgáriát és Magyarországot – összehasonlítva Csehország tűnik a legvonzóbb célpontnak a megújulóenergia-befektetők számára. Az egyes országok jogszabályi környezetét, a finanszírozási lehetőségeket, illetve az adott iparági/technológiai adottságait számszerűsítő összetett indikátor alapján Magyarország a harmadik helyre került, főleg a finanszírozási környezet tekintetében teljesít alul.

Az energiaszektor iránt érdeklődő beruházók több szempontot is mérlegelnek, amikor arról döntenek, hogy mely technológiába, mely országban fektessék be a pénzüket. A szükséges információk begyűjtése és értékelése alapos országismeretet, időigényes és költséges utánajárást igényel. A befektetői forrásokért zajló globális versenyben ezért hasznos lehet egy olyan mutató, amely elemzi és azonos módszertan alapján időben és térben is összehasonlíthatóvá teszi egy régió országainak adottságait, vonzerejét.

A RE-X index (Renewable Energy Index) egy általam, a Budapesti Corvinus Egyetem energiagazdálkodási szakközgazdász képzése keretében kifejlesztett összetett indikátor. Az index számszerűsíti, hogy befektetői szemmel mekkora vonzerővel bír egy adott ország a globális, vagy regionális megújulóenergia-piacon.

Az összetett mutató három komponensből épül fel: az egyes országokban milyen a jogszabályi környezet, milyenek a finanszírozási lehetőségek, illetve milyenek az adottságok az adott iparág/technológia/termék szempontjából. A fenti három komponenst statisztikai adatok, valamint egyes szubjektív tényezők esetében kérdőíves felmérés segítségével számszerűsítettem.

A RE-X indexet végső pontszáma 1 és 100 között mozog. Minél nagyobb az érték, annál vonzóbb célpontról van szó. Az eredmények azt mutatják, hogy jelen pillanatban 65 ponttal Csehország a legvonzóbb a befektetők számára, Bulgária 59 pontot ér el, míg Magyarország 53 ponttal a legkevésbé vonzó célpont. Az egyes komponensek eredményeit megvizsgálva kiderül, hogy a fő különbségek a finanszírozási környezet esetében vannak, itt van a legnagyobb hátrányban Magyarország. Hazánk a legalacsonyabb pontszámot kapta mind a termelési, mind a befektetési támogatásokra, az országkockázatra és az adózási környezet megítélésére is. Csehország előnye leginkább az adottságok terén mutatkozik, ezen belül is főleg a megújulóenergia-termelés tervezett növekedése, valamint a nemzeti jövedelem esetében teljesít jól. Bulgária a beruházási támogatások, valamint az adózási környezet szempontjából a legvonzóbb.

 

Az index természetesen nem helyettesíti a kiválasztott ország alapos elemzését, megvalósíthatósági tanulmányok készítését, de jelzi, hogy melyek azok az országok, ahol érdemes a jogszabályi és finanszírozási környezet költség- és időigényes vizsgálatát elvégezni. Minél több országot vonunk be a vizsgálatba, annál jobban használható a RE-X index a szóba jöhető befektetési célpontok szűkítésére. Az index felhasználható döntéshozók orientálására is, mivel rámutat, hogy melyek egy adott ország erősségei, gyengeségei. Magyarország esetében az eredmények alapján érdemes lehet tehát a megújulóenergia-termelés ösztönzésére hozott intézkedéseket a finanszírozási környezet javításával kezdeni.

(Varga Katalin:  Versenyben a megújulóenergia-befektetőkért – egy megújulóenergia-országindex fejlesztése és alkalmazása három kelet-közép-európai országra (dolgozat)

Szólj hozzá

megújuló energia Megújuló energia