2012. feb 20.

A magyar uránról

írta: energiabox
A magyar uránról

Szerző: Perger András

Azt írja a napi sajtó, hogy Magyarországon újra meg fog nyílni a mecseki uránbánya. Ilyet már sokszor írtak ugyan az elmúlt 5-6 évben, most az az érdekes, hogy a kutatásokat folytató ausztrál cég most két állami tulajdonú vállalattal, a Mecsekérc, illetve a Mecsek-Öko Zrt.-kel kötött megállapodást, közös cég alapításáról, kitermelési jogok egyesítéséről.

Magyarországon1997-ben felhagytak az uránbányászattal, ami a kitermelés gazdaságtalanságának volt köszönhető elsősorban. Az, hogy jelenleg az urán ára az 1997-es szint ötszöröse, nem sokat jelent ebből a szempontból. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a magyarországi termelés korábbi költsége (egy korábbi cikk adatai alapján) jelenleg nagyságrendileg valóban abban a sávban van, ami alapján a kitermelés akár gazdaságos is lehetne (az ábra 2010 elejéig tartalmaz  spot áradatokat, 2008-as dollárra számítva. A spot ár jelenleg 50, a hosszútávú megállapodásokban érvényesített ár 60 USD körül van jelenleg, a magyarországi termelés költsége mai áron 40-85 USD között volt).

Kérdéses azonban, hogy ha mindez gazdaságos is lehet, miért van szükség az állami vállalatokra? Ne felejtsük: a kilenvcenes években a termelés a megörökölt (az érc elsődleges feldolgozása és az ún. sárga pogácsa előállításához szükséges) infrastruktúra használata mellett volt gazdaságtalan, ezt az infrastuktúrát most gyakorlatilag nulláról kellene újraépíteni, ami nyilván érzékenyen hathat a gazdaságossági kérdésekre. A telephely létesítményeit ugyanis 1997 után lebontották, a területet rekultiválták, méghozzá állami költségen. Talán nem meglepő, hogy ezt a munkát a Mecsekérc, majd a Mecsek-Öko végezte. Meglehetősen különösen hat tehát, hogy most ugyanezen, állami tulajdonú cégek vennének részt az uránbánya újranyitásában.

Szólj hozzá

uránbánya wildhorse mecsekérc mecse-öko uránár