2012. júl 26.

Antonia Wenisch (1950-2012)

írta: energiabox
Antonia Wenisch (1950-2012)

Szerző: Perger András

A napokban elhunyt Antonia Wenisch osztrák reaktorbiztonsági szakértő, az Osztrák Ökológiai Intézet tudományos munkatársa, korábbi vezetője. Nem csak biztonsági területen, hanem a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének, illetve az atomerőművek engedélyezésének kérdéseiben is járatos volt. Vallotta, hogy az atomenergia biztonsági és hulladékproblémáinak csak egy megoldása lehet: az atomenergia kiváltása. Szívügye volt a nukleáris ügyek nyilvánosságának növelése, a lakosságnak a döntésekbe való bevonása.

Az Energiaklub mintegy húsz évig dolgozott együtt Antoniával. Mindig támaszkodhattunk hatalmas ismeretanyagára; példaértékű volt számunkra szakmai kérlelhetetlensége, precizitása, mindig kritikus hozzáállása. Felbecsülhetetlen értékű segítséget nyújtott az Energiaklubnak 2003-ban, a paksi atomerőmű súlyos üzemzavara idején.

2010-ben nyugdíjba vonult, de továbbra is aktív maradt. Szakmai tevékenységét is folytatta, de immár többet tudott áldozni művészi ambícióira: szabadidejét festéssel töltötte.

Utoljára májusban járt Budapesten, ahol az európai atomerőművek stressz tesztjéről tartott sajtótájékoztatón foglalta össze a tesztfolyamat tanulságait. További tervei között szerepelt, hogy részt vesz a stressz teszt során a régió atomerőműveiben feltárt hiányosságok, illetve az azok kijavítására megszabott intézkedések értékelésében. Sajnos már nem tud tapasztalataival, tanácsaival segíteni: egy alig néhány hete felfedezett, gyógyíthatatlan betegség megakadályozta tervei megvalósításában.

Nyugodjon békében.

Szólj hozzá

Antonia Wenisch