2012. okt 04.

Odoo – Jelentése: Napsütötte Fészek

írta: energiabox
Odoo – Jelentése: Napsütötte Fészek

Szerző: Magyar László

Büszkén jelenthetjük, hogy a BME csapata az Odoo Projekttel az Európai Solar Deacthlon (energiahatékony építészeti tízpróba) madridi döntőjében a hatodik helyen végzett, megelőzve olyan országokat, mint Dánia vagy éppen Brazília.

Szeptember 30-án kihirdették az Európai Solar Decathlon –energiahatékony építészeti innovációs verseny győzteseit. A nívós versenyt 2002 óta rendezik meg Amerikában, és 2010 óta Spanyolországban az amerikai kezdeményezés (US DOE Solar Decathlon) sikerén felbuzdulva.

Az egyetemi csapatok részvételével zajló versengés során minden jelentkezőnek ki kell dolgoznia egy tervet egy olyan lakóépület megvalósítására, ami ötvözi a fenntarthatóság, energiahatékonyság, kényelem és megfizethetőség alapelveit. De nem elég egy megfelelő tervvel előállni, a megvalósításhoz szükséges eszközök – a makkettől az épületgépészeten keresztül az épület elemeit szállító járművekig – előteremtése is a projektcsapat feladata. Így válik a verseny egy komplex, határokon átívelő feladattá, ami a versenyzők és szponzorok számára egyaránt kihívást, de egyben óriási lehetőséget jelent. Végül a házat el kell szállítaniuk a verseny helyszínére a spanyol fővárosba, ahol teljes egészében fel kell építeniük és a tízpróba zsűritagjai mellett az érdeklődőket is fogadhatja.

 

Idén a magyar színekben induló Odoo Projekt óriási sikert aratott, hihetetlenül erős mezőnyből kiemelkedve elhozták az összesített hatodik helyezést. A ház a hagyományos magyar falusi építkezés hangsúlyos udvar-ház kapcsolatát eleveníti fel, ultramodern köntösben. „Az Odoo-ban tevékenységeink nagy részét/egészét kint, a teraszon is végezhetjük, a “nyári falban” található funkcionális egységeknek köszönhetően- ilyen pl. a kinti konyha, pihenőrész... Tehát ugyanannyi időt tölhetünk kint és bent, ezáltal a kondícionált beltér mérete minimálisra csökken, amivel energiát és építőanyagot spórolunk. Ez egy olyan ház, ahol folyatamos kapcsolatban állunk környezetünkkel, ami nemcsak egészséges, hanem a fenntartható életvitel alapja.” - olvashatjuk a csapat honlapján. Ezzel elérték, hogy a napenergia hasznosítás a ház és használói számára maximális legyen, nem csak aktívan (napelemes villamosenergia-termelés), de passzívan (déli homlokzat) is.

Közel ötven pályázat beérkezése után végül 18 (a helyszínen felépített) ház közül sikerült a bravúr. Első helyen a franciák háza a Canopea végzett, másodikként a spanyol Patio 2.12, harmadikként pedig az olasz Med in Italy. A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból álló közel 50 fős csapat legerősebb oldalainak a Mérnöki és szerkezeti megoldások, a Komfort és az Energiahatékonyság bizonyult, ezekben a próbákban értek el dobogós helyezést.

Gratulálunk a nagyszerű eredményhez!

Szólj hozzá

energiahatékonyság megújuló energia lakóépület Épületek