2012. nov 22.

"Alkossunk olyan világot, amilyet szeretnénk!" (Connie Hedegaard éghajlatpolitikai biztos üzenete)

írta: energiabox
"Alkossunk olyan világot, amilyet szeretnénk!" (Connie Hedegaard éghajlatpolitikai biztos üzenete)

Szerző: Tóth Gyula

A médiából naponta ránk zúduló, a széndioxid-kibocsátással, a jégtakaró olvadásával, a rekordszárazsággal, a rendkívüli esőzésekkel, az élelmiszerárak égbe szökésével kapcsolatos híráradattal szembesülve nem csoda, ha aggódunk az éghajlatváltozás miatt. Az Európai Bizottság tavaly közvélemény-kutatást tartott 27 ezer európai körében, és a válaszadók Európa-szerte azt felelték, hogy az éghajlatváltozásról szóló 2009-es koppenhágai csúcstalálkozó óta sokkal inkább aggódnak az éghajlatváltozás miatt, mint azelőtt. Ez érthető. Természetesen csaknem mindenki tudatában van annak, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos probléma nem fog megoldódni pusztán azért, mert most éppen – a gazdasági válság kezelése miatt – nem érünk rá vele foglalkozni.

Connie Hedegaard & Colin Firth

Fotó: Connie Hedegaard & Colin Firthhttp://world-you-like.europa.eu

 

Mégis, e növekvő tudatosság ellenére továbbra is túl sokan túl keveset tesznek az ügy érdekében. Sokan még azokat az erőfeszítéseket sem teszik meg, amelyek segítségével pedig időt és pénzt takaríthatnának meg. Ennek oka részben a korlátokban és a motiváció hiányában rejlik. Az is magyarázat lehet e jelenségre, hogy a félelem csak bizonyos mértékig képes ösztönzőként hatni. Az emberiségnek szüksége van valamire, amiért küzdhet és dolgozhat. Szükségünk van rá, hogy pontosan tudjuk, mire vagyunk képesek. Arra is szükségünk van, hogy tetteinknek értelme legyen. 

Hangsúlyozom: igenis számít, mit teszünk. Éppenséggel minden azon múlik. lehetőségünk van arra, hogy 2020-ig oly mértékben csökkentsük a széndioxid-szennyezést, mely megfelel Írország, Franciaország, Finnország, Belgium és Portugália összkibocsátásának. Ehhez az kellene, hogy az európaiak megváltoztassák étkezési, vásárlási, közlekedési, fűtési és ehhez hasonló szokásaikat.

Az Európai Bizottság e célból új páneurópai kezdeményezést indított útjára, melynek célja az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosság növelése. A múlt héten, a londoni városházán, a City Hall épületében Ed Davey, az Egyesült Királyság energia- és éghajlatügyi minisztere, Colin Firth, Oscar-díjas színész, valamint európai vállalkozások és a civil társadalom vezető képviselői részvételével útjára indítottam a „A világ, ahogy szereted. A klímával, ahogy szereted” jelmondatot hordozó kampányt.

Az „Ön milyen világot szeretne?” az éghajlatváltozással kapcsolatos eszmecsere fóruma. Mit is jelent ez? Először is, ahelyett, hogy a problémára összpontosítanánk, arra szeretnénk fordítani a figyelmet, hogy milyen sokra vihetjük a meglévő megoldásokkal. Olyan megoldásokról van szó, legyenek azok akár kicsik akár nagyok, amelyek révén csökkenthető a széndioxid-kibocsátás, és javítható az életminőségünk. Akárhány országban jártam Unió-szerte, mindenütt nagy benyomást tettek rám az éghajlatváltozásra adott eredeti, újszerű megoldások: építészeti gyöngyszemek; éghajlatbarát vállalati székhelyek, városházák, kórházak, szállodák, helyenként egész kerületek; okos közlekedési megoldások, ahol az új technológiák segítségével csökken a zsúfoltság és a környezetszennyezés; Michelin-csillagos éttermek, ahol kizárólag helyileg termelt alapanyagokból főznek.

Másodszor azt jelenti, hogy többet szeretnénk az egyirányú kommunikációnál. Nem akarunk előadást tartani arról, hogy az emberek hogyan éljék az életüket. Meg szeretnénk osztani meglátásainkat egyebek mellett arról, hogy hogyan javítható az egészég, és hogyan csökkenthetők az energiaszámlák. Arra is szeretnénk felhívni ugyanakkor a figyelmet, hogy mi az, ami visszatartja az embereket attól, hogy közérdekből és a saját érdeküket is szem előtt tartva járjanak el. Például miért nem kerékpárral járnak munkába. Az európai nagyvárosokban az emberek átlag évi nyolc teljes napot töltenek autójukkal a forgalmi dugókban. Ha Ön kerékpárral közlekedik, azzal pénzt és időt takaríthat meg. Sőt, széndioxidot is. Ráadásul egészségét is kiválóan karbantartja így. Ugyan mi lehet ebben a rossz? Ugyanez érvényes az otthoni energiatakarékosságra. Ha csak egy fokkal is lejjebb állítjuk a fűtést, ez éves szinten mintegy 5–10% költségmegtakarítást eredményez.


Sokak életmódja továbbra sem tükrözi ezeket a megfontolásokat: ez azt jelenti, hogy vagy nem tudnak a kiaknázatlan előnyökről, vagy valami visszatartja őket. Fel kell tárnunk ezeket a láthatatlan akadályokat, hogy a tagállami kormányokkal együtt leküzdhessük azokat.

Ezért felhívjuk a lakosságot, hogy csatlakozzon hozzánk, és vegyen részt a vitában. Ugyanígy a partnercégeket és szervezeteket is megszólítjuk. Nekik szól honlapunk, az általunk rendezett eseményeken pedig bemutathatják megoldásaikat. Partnereink versenyben vehetnek részt, melynek célja, hogy megtaláljuk a legjobb, legeredetibb megoldást a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Létfontosságú számunkra, hogy fellépésünk révén a kezdeményezést támogató szervezeteknek értéktöbbletet biztosítsunk. A kampány sikere ugyanis az eredményes partnerségen múlik. Rendkívül hálásak vagyunk azért a számottevő érdeklődésért, amelyet a szervezetek Európa-szerte tanúsítanak a kezdeményezésünk iránt. A kampány megkezdése előtt már – valamennyi tagállamból – 75 szervezet jelezte, hogy hivatalos partnerként részt szeretne venni: szakmai szervezetek, nem kormányzati szervezetek, egyetemek és kormányzati intézmények szerepelnek a jelentkezők között.



Naponta látnak napvilágot újabb kezdeményezések és partnerségek. A múlt héten egy vezető osztrák üzleti lap hirdetési felületet kínált fel, a dán ipari szövetség pedig felajánlotta, hogy tanulmányútra hívja az üzleti képviselőket olyan vállalatok üzemeibe, amelyek az energiahatékonyság révén növelni tudták nyereségüket. Az Arnold Schwarzenegger vezette Sustainia nemzetközi szövetség támogatásáról biztosította az „Ön milyen világot szeretne?” fórumot. A következő év során közösen azon fogunk munkálkodni, hogy politikai párbeszédet alakítsunk ki arról, hogy miképp változtatható meg az emberek viselkedése. Törekedni fogunk arra is, hogy megoldásokat találjunk az éghajlatváltozás megfékezésére.

Ezennel felhívást intézek az európai kormányokhoz, vállalatokhoz és állampolgárokhoz: csatlakozzanak hozzánk! Segítsenek konkrét kezdeményezésekkel. Segítsenek abban, hogy a bevált módszereket megoszthassuk egymás közt. Segítsenek abban, hogy megtaláljuk az alacsony széndioxid-kibocsátást célzó legjobb európai projektet. Végezetül pedig: ne feledjék, hogy mindezzel időt és pénzt takarítanak meg.

Segítsük egymást, és együtt alkossunk olyan világot, amilyet szeretnénk!

Connie Hedegaard

 

 

TÉNYEK:

Az „Ön milyen világot szeretne?” kampány 2013 végéig fog tartani. Célja olyan bevált megoldások ismertetése, amelyekkel elősegíthető a 2050-re kitűzött uniós kibocsátás-csökkentési cél elérése, vagyis a légkörbe jutó üvegházhatású gázok 80-95%-os mértékű visszaszorítása.

A kampány internetes oldala: http://world-you-like.europa.eu/hu/

Szólj hozzá

kampány éghajlatváltozás EU Klíma- és energiapolitika