2013. máj 27.

Hamarosan nyílik a megújuló-pályázat a közép-Magyarországi régió számára

írta: energiabox
Hamarosan nyílik a megújuló-pályázat a közép-Magyarországi régió számára

Szerző: Varga Katalin

Érdemes figyelni az NFÜ honlapján a Sajtó menüpont alatti Pályázati közlemények rovatot, hiszen bármikor megjelenhet a KMOP-3.3.3-13 pályázati felhívása a beadásához szükséges dokumentumokkal együtt. Készülni már most is célszerű, hiszen az érdeklődés nagy, a keretösszeg viszont kicsi.

Lezárult a társadalmi egyeztetés, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől kapott információk szerint hamarosan megnyílik a KMOP-3.3.3-13 számú, Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése elnevezésű pályázati ablak, jelenleg a kitöltőprogram véglegesítése zajlik. Minimum 2 héttel a beadás kezdete előtt meg szokott jelenni az NFÜ honlapján a felhívás, készülni azonban már most is érdemes. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az érdeklődés nagy, a keretösszeg kicsi, így ezt a pályázatot is felfüggeszthetik akár pár nap alatt.

 

A pályázati felhívás a tervezet alapján 2 témakörre irányul.

Egyrészt lehet pályázni megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenergia-, valamint biometán-termelésre (napenergia, biomassza, vízenergia, geotermikus vagy szélenergia felhasználásával).

A másik főtevékenység a helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal. Pályázható épületek hőenergia-ellátása napenergiával, a biomasszával, geotermikus energia felhasználásával és hőszivattyús rendszerek kivitelezésével, emellett megújuló energiaforrásokkal történő hűtés is. Szintén nyerhető támogatás távhő-rendszerek megújuló energiaforrásokra való átállítására, vagy újonnan létesítendő megújuló alapú távhő-rendszerekre. Fontos, hogy a fejlesztéseknek a Közép-magyarországi régió területén kell megvalósulniuk.

A pályázható támogatás összege előreláthatóan projektenként 30-150 millió forint között mozog. Pályázni tudnak vállalkozások, a közszféra és nonprofit szervezetek. A támogatás mértéke csoportonként változik. A közszféra 100%-os a nonprofit szféra 85%-os támogatásra jogosult, míg a vállalkozásoknál megkülönböztetik a pest megyeieket és a budapestieket. Emellett a vállalkozás nagyságát is figyelembe veszik, a mikro- és kisvállalkozások nagyobb támogatásban részesülnek (50% illetve 30%), mint a középvállalkozások (40% illetve 20%).

Az előleg mértéke a köz- és civil szférában 25%, a vállalkozásoknál 50%.

Megkezdett projektre nem igényelhető a támogatás!

A részleteket a hivatalos pályázati felhívás tartalmazza majd!

 

Szerző: Budai Edina

Szólj hozzá

pályázat megújuló energia KMOP Megújuló energia