2013. sze 06.

Biobrikettel az energiaszegénység ellen

írta: energiabox
Biobrikettel az energiaszegénység ellen

Szerző: Csanaky Lilla

Idén is folytatódik a biobrikett-gyártás Toldon, ahol mélyszegénységben élő családok kézi erővel működtetett présgép segítségével, helyben beszerzett mezőgazdasági melléktermék felhasználásával állítanak elő olcsó és környezetbarát tüzelőanyagot.

A mintaprojekt helyszíne a berettyóújfalui kistérség egyik kis faluja, Told, ahol az Igazgyöngy Alapítvány már több éve különböző fejlesztési projekteket, tehetséggondozást, esélyegyenlőségi és szociális munkát valósít meg. A többségében romák által lakott falunak 360 lakosa van, közel 100%-os a munkanélküliség. A családok rossz lakhatási körülmények között élnek és szinte mindennapos problémát jelent a kellő mennyiségű és minőségű élelem előteremtése. A fűtési időszak beálltával a családok terhei megnövekednek, jövedelmük nem fedezi az egyre dráguló tűzifa árát.  Ezért csak kis mennyiségben sikerül legális úton beszerezniük a szükséges tüzelőt, gyakori a nem megfelelő, egészségre ártalmas anyagok – úgymint ruhák, cipők, műanyag vagy akár autógumi – égetése.

A problémák enyhítésének érdekében, Feldmár Nóra ipari ökológus az Igazgyöngy Alapítvánnyal együttműködve egy olyan komplex fűtéshatékonysági program kidolgozásába és megvalósításába kezdett, amely a tüzelőanyag-beszerzés problémájának megoldásán felül célként tűzte ki a kályhák korszerűsítését, valamint a házak szigetelésének és nyílászáróinak javítását is.

2012 nyarán az Ökopolisz Alapítvány és a British Council pénzügyi támogatásával, a toldi önkormányzat partnerségével, a Legacy Foundation (USA) által kifejlesztett módszertant alkalmazva elindulhatott a mintaprojekt: 20 helyi önkéntes és 3 közmunkás részvételével 30 ezer darab biobrikettet előállítása. A termelés alapanyagául szolgáló napraforgó-hulladékot a biharkeresztesi Kutas 95 Zrt. ingyen biztosította. Az előállított biobrikettet a gyártásban résztvevők között osztották szét a tél folyamán. Bár az előállított mennyiség nem fedezte a 23 család teljes téli tüzelő szükségletét, nagyban hozzájárult terheik csökkentéséhez.

Forrás: www.igazgyongy-alapitvany.hu

A biobrikett-gyártás idén is folytatódik a faluban, sikeres Norvég Alap pályázat esetén pedig nemsokára elkezdődhet a környezetbarát szigetelési program és a kazánok korszerűsítése is.

Egy megfelelően bevezetett biobrikett-program számos pozitív hosszú távú hatást generálhat egy település számára. A fűtési nehézségek csökkentésével a családok biztonságérzete növekszik, miközben a tüzelőanyag beszerzésére fordított idő, erőfeszítés és kockázat csökken. A biobrikett használata csökkenti az illegális fakitermelést és a nem megfelelő, az egészségre és a környezetre káros anyagok égetését. Amennyiben sikerül csökkenteni a tüzelőre költött költségeket, a megspórolt pénzt a családok élelemre, iskoláztatásra tudják fordítani. A program magában hordozza azt a lehetőséget is, hogy helyi vállalkozássá nője ki magát, ezáltal munkahelyeket és bevételi forrást is eredményezhet a helyi lakosság számára.

Az országban egyre több olyan leszakadó aprófalu van, ahol szükség lenne hasonló kezdeményezések és megoldási formák kidolgozására.

A program idén két nemzetközi díjat is nyert, az Unruhe Privatstiftung SozialMarie fődíját, illetve az Erste Alapítvány Társadalmi Integrációs díját. A mintaprojekt legfőbb nyertesei azonban azok a mélyszegénységben élő családok, amelyek fűtési terhei nagymértékben enyhültek.

Bővebb információ az Igazgyöngy Alapítvány honlapján (http://igazgyongy-alapitvany.hu/alapitvany/biobrikett-program/).

 

Köszönet a cikk megírásáért Rácz Richárd Róbert gyakornokunknak.

Szólj hozzá

energiaszegénység Megújuló energia Energiaszegénység