2013. sze 23.

Rezsiharc a kivitt profit ellen

írta: energiabox
Rezsiharc a kivitt profit ellen

Szerző: Perger András

Múlt pénteken elvitte a figyelmet a kisebb szénbányák megnyitásáról szóló miniszterelnöki bejelentés. Az interjú fő üzenete azonban nem ez volt: a kormányfő egyértelművé tette, hogy közműcégek visszavásárlását tervezi a kormány (amint ezt a kormányszóvivő is megerősítette). Az elképzelést számos indokkal igyekeznek alátámasztani, ezeket bajos lenne komolyan mindet röviden végigvenni, most csak „az energiacégek kivitték az országból a profitot” kezdetűt nézzük meg.

A Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal múlt héten azt állította, hogy „1995–2011 között a közműszolgáltatók 1040 milliárd forintnyi profitot értek el és vittek ki az országból”. Ez valóban jó sok pénz, még úgy is, hogy lusták voltak az inflációval korrigált adatot kiszámolni (pedig úgy még nagyobb számot lehetett volna mondani). Igaz, nem tudjuk, hogy a „közműszolgáltatók” alatt mit értett a frakcióvezető, az egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy a villamosenergia- és a gázszolgáltatókra vonatkozott.

Szóval, soknak tűnik ez az 1040 milliárd forint, de mihez képest az? Ha ahhoz az összeghez viszonyítjuk, amit egy évben költ az ország energiaimportra, akkor már nem is látszik olyan soknak. A 2012-es külkermérleg szerint az energiahordozók (döntően kőolaj, földgáz, szén, nukleáris üzemanyag, villamos energia) egyenlege kb. -1840 milliárd forint volt.. Azaz nagyságrendileg évente fizetünk ki „a külföldnek” annyi pénzt energiára, mint amennyit a szolgáltatók másfél évtized alatt „vittek ki az országból”.1

A két probléma nincs egy ligában: a szolgáltatók „kivitt” profitja kb. a tizede annak az összegnek, amit akár van rezsicsökkentés, akár nincs, mindenképp kifizetünk (jellemzően Oroszországnak, de ez mellékes). Nyilván racionálisabb lenne a nagyobb problémával foglalkozni, a rezsicsökkentés viszont pont azt nem oldja meg, sőt, mivel az energiahordozók árának csökkentése jó eséllyel ösztönzi a fogyasztás, még növeli is.

Lassan már magam is unom leírni: az energiafelhasználás csökkentése, főleg egy energiaimportra szoruló, eladósodott országban elkerülhetetlen lenne. A hatékonyság javulásával pedig a rezsi magától is csökkenne…


1 Egész pontosan az energiahordozók importjának és exportjának a különbözetéről van szó.

Szólj hozzá

szolgáltatók profit energiaárak rezsicsökkentés rezsiharc