2014. feb 27.

Pont egy vita végére

írta: energiabox
Pont egy vita végére

Szerző: Perger András

A ma esti, Jávor Benedek és Lázár János között sorra kerülő vita ("Az atomvita - PAKS II") beharangozójaként.

Az atomenergiáról szóló vitáknak mindig is egyik fő eleme volt az atomenergia ára. A pártolók állították, hogy az atomenergia olcsó, hiszen milyen keveset kell érte fizetni. Az ellenzők szerint az atomenergia csak azért olcsó, mivel a költségek jó része nem jelenik meg az árban, azokat máshol kell megfizetni.

A paksi beruházás melletti kormányzati érveléssel most pont került ennek a vitának a végére. Mi is az érvelés logikája? „A kormány célja az olcsó energia. Az atomenergia olcsó, ezért építünk új atomerőművet. A hitel költségeit nem építik be az energia árába, azokat a költségvetés fizeti.”

Az atomenergia tehát csak úgy lehet „olcsó”, ha a költségek jelentős részét (az orosz hitel Paks 2 esetében kb. 50, a teljes hitelköltség kb. 70%-kal fogja képviseltetni magát a termelt áram árában) kitevő hitelköltségeket nem az energia árában, hanem adófizetőként fizetjük meg.

A kormány tisztába tette a kérdést, amiért örök hálával tartozunk. Mostantól ha az atomenergia olcsóságáról kell bárkivel vitatkoznom, elég a kormány érvelésére hivatkoznom. Ha minden jól megy, a ma esti rendezvényen az atomenergiát illető további, régóta húzódó viták végére is pont kerülhet :)

(Ui. a tervezett megoldás abszurditásáról, mármint, hogy a költségvetés fizeti a hitelt, még fogunk értekezni.)

Szólj hozzá

Paks Paks2