2015. jan 05.

A magyarok nem urizálnak

írta: Fülöp Orsolya
A magyarok nem urizálnak

Szerző: Fülöp Orsolya

Biciklizünk, tömegközlekedünk, és nem akarunk nagy házat vagy luxusautót. Magyarország környezetbarátság szempontjából egész jól teljesít – legalábbis a National Geographic 2014-es nemzetközi felmérése szerint.

Az adatfelvétel eredményei szerint a magyarok több mint fele úgy gondolja, hogy a klímaváltozás miatt romlani fog az életminősége.

A klímaváltozás rontani fog az életminőségemen az életem során

 

Honfitársaink töredéke vélekedik úgy, hogy a technológiai fejlődés meg fogja oldani a környezeti problémákat.

Az új technológiák meg fogják oldani a környezeti problémáinkat

 

De nem bízunk a kormányban sem: a magyar megkérdezettek mindössze 13%-a ért egyet azzal az állítással, hogy a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a környezet védelme érdekében.

A kormány jelenleg komoly erőfeszítést tesz a tiszta környezetért

 

A vállalatok megítélése azonban még ennél is kedvezőtlenebb.

A vállalatok és az ipar komoly erőfeszítéseket tesznek a tiszta környezet érdekében

 

A közlekedési szokások terén viszont egész jól állunk: a megkérdezettek egyharmada hetente legalább egyszer kerékpározik. Csak kicsivel vagyunk lemaradva a németektől, hajrá!

A kerékpározás gyakorisága

 

A magyarok közel fele hetente legalább egyszer a közösségi közlekedés mellett dönt. Bár ez nem tűnik világrengetően jó eredménynek, jobbak vagyunk egy csomó más ország lakóinál, pl. a svédeknél, a franciáknál, az angoloknál és a németeknél is.

A közösségi közlekedés igénybe vételének gyakorisága

Mindössze a megkérdezettek 8%-a nevezte meg élete fontos céljaként, hogy luxusautója legyen. (Hogy ez mennyiben tükrözi a válaszadók értékrendjét, realitásérzékét vagy a legendás magyar pesszimizmust, az természetesen nem derül ki az adatokból.)

Életem nagyon fontos célja, hogy legyen luxusautóm

 

Nagy házra se igen vágyunk, ami annak fényében örvendetes, hogy az ország teljes energiafogyasztásának harmadát a lakások hőigénye (fűtés, melegvíz) adja. Kisebb ház, kisebb számla, kevesebb gázimport!

Életem nagyon fontos célja, hogy nagy házam legyen

 

Érdekes egyébként, hogy a különböző országok lakói különböző problémák miatt aggódnak: míg az oroszok számára a háború illetve az élelmiszerbiztonság jelenti a legsúlyosabb problémát, addig a németeket az energia- és üzemanyagárak, az amerikaiakat a gazdaságuk, a kínaiakat az élelmiszerbiztonság és a légszennyezés, az indiaiakat pedig az ivóvízhiány aggasztja. A magyarok legnagyobb aggodalma – némileg meglepő módon – a víz- és légszennyezés (!), és csak ezt követi az élelmiszer illetve az energia megfizethetősége.

További adatokért és az ezek alapján kialakított “zöldségi sorrendért” érdemes nézegetni a kutatás weboldalát.

 

A National Geographic ötödik alkalommal végezte el ezt a felmérést 18 országban. Országonként 1000 lakost kérdeztek meg az interneten, úgy, hogy a minta kor, iskolai végzettség, nemek és régiók tekintetében reprezentálta az adott ország lakosságát.

Szólj hozzá

kutatás felmérés klímaváltozás lakosság attitűd energiafogyasztás adatfelvétel National Geographic közlekedési szokások