2016. máj 17.

A nemzetközi befektetők szeretik a megújulókat

írta: Fülöp Orsolya
A nemzetközi befektetők szeretik a megújulókat

Szerző: Fülöp Orsolya

Az elmúlt évtized során globális szinten megnégyszereződött az évente a megújuló technológiákba fektetett pénzek nagysága: míg 2005-ben 73 milliárd dollár, 2015-ben már 286 milliárd dollár, azaz kb. 83.000 milliárd Ft értékű megújulóenergia-beruházás valósult meg világszerte. Ebből az összegből nagyjából 90 ezer darab 2 MW-os szárazföldi szélturbinát lehet felépíteni - vagy 20 darab Paks II-t.

A korábbi években a beruházások nagy része a fejlett országokban valósult meg, de tavaly már megfordult az arány: több volt a megújulós beruházás a fejlődő országokban. (A diagramon a zöld szín jelöli a fejlődő országokat, a kék a fejlett országokat, a piros vonal pedig az összes megújulós beruházás összértékét mutatja világszerte.)

 

 

2013-ban az összes új erőművi kapacitás 58%-át már a megújulók adták (a zöld szín a megújuló, a szürke a hagyományos energiaforrásokat (szén, atom, földgáz, stb.) jelöli).

 Forrás: Daniel Argyropoulos előadása, Berlin, 2016. április 25.

 

Nyugodtan kijelenthetjük: a megújulók már nem is a jövő, hanem a jelen energiaforrásai. A nemzetközi beruházások és a nagy pénzek ebbe az irányba indultak el. Magyarországnak sem lenne érdemes kimaradni ebből a folyamatból. A beruházók sorban állnak - csak egy megbízható üzleti környezetre (pl. METÁR) és az engedélyekre várnak.

Szólj hozzá

gazdaság beruházás megújuló energia Megújuló energia