2016. jún 24.

Ne csak spóroljunk - lakjunk is jól!

írta: Fülöp Orsolya
Ne csak spóroljunk - lakjunk is jól!

Szerző: Fülöp Orsolya

Arról beszélgettünk a panelben, hogy szükség van-e a korszerű energetikai színvonal mellett egyéb követelményeket is meghatározni az épületfelújítások esetén.

Felmérések szerint az emberek igen sok esetben azért vágnak bele lakásuk energetikai korszerűsítésébe, hogy a komfortérzetüket növeljék. Mégis, a legtöbb európai országban csak energetikai követelmények léteznek – az nincs előírva, hogy az adott felújításnak milyen komfort-szintet kell biztosítania a belső, zárt terekben. Sajnos így sok esetben a korszerűsítés után fellépnek bizonyos problémák (és nem csak a rossz minőségben kivitelezett beruházások esetén). Ilyen jellemző probléma az elégtelen szellőzés, a magas páratartalom, a penész. Ez sok kellemetlenséget, és egészségügyi problémákat okoz(hat) a lakók számára.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az uniónak és a tagországoknak szabályozniuk kell a belső komfortszintre vonatkozó szempontokat azért, hogy ne valósuljanak meg beruházások úgy, hogy utána fellépnek az említett problémák. Tehát a cél az lenne, hogy ha a felújítást megtervező szakember számításai szerint az épület és a tervezett beruházás jellemzői alapján a jelzett problémák fel fognak lépni, akkor kötelező legyen ezeket kezelni az adott beruházás esetében.

Hogy ez mennyire kivitelezhető és ellenőrizhető, arról megoszlottak a vélemények... Mindenesetre ha máshol nem is, az állami támogatási programok esetében működőképes lenne egy ilyen szabályozás.

Szólj hozzá

szabályozás felújítás követelmények energiahatékonyság lakóépületek Épületek Klíma- és energiapolitika