2016. aug 30.

Paks II – Egy atombiztos pénznyelő

írta: Magyar László Energiaklub
Paks II – Egy atombiztos pénznyelő

…A lényeg, hogy olcsó legyen az áram, mindegy, hogy miből – hangzik a sokszor hallott érv. A beruházó (állam), pedig kapva kap az alkalmon, és megoldja egy kalap alatt. Épít egy jó nagy atomerőművet, amivel meg is vagyunk egy jó időre. Merthogy olcsó lesz. Vagy nem.

Félretéve a környezetvédelmi, geopolitikai, biztonsági, korrupciós és egyéb aggályokat, vajon vállalatgazdasági szempontból mennyire életképes a Paks II projekt? Mennyiért fog áramot szolgáltatni az erőmű? Megtérül egyáltalán valaha? Vajon a nemzetközi szerződés szerinti 2,5 milliárd eurónyi (kb. 765 milliárd forint) önrészen felül szükség lesz további állami forrásokra Paks II működése alatt?

A kérdés igen összetett, nem lehet mélyrehatóbb vizsgálat nélkül egyszerű igennel vagy nemmel elintézni. Mindenképpen meg kell vizsgálni több forgatókönyvet, több eshetőséget eltérő feltételekkel és kapcsolatrendszerrel. Felsmann Balázs, a Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetője az Energiaklub felkérésére elvégezte a számításokat.

16 forgatókönyv már elég reprezentatív a lehetséges kimeneteket tekintve. A két legfontosabb paraméter, amely befolyásolja az erőmű megtérülését: a mindenkori áramár és az erőmű kapacitásának kihasználása. A Paks II által megtermelt áram ugyanis csak akkor lesz eladható, ha igazodik a piaci árakhoz, valamint minél több áramot termel az erőmű, annál több lesz a bevétele.

Az alábbi grafika az áramár jövőbeli változását (növekedését) és az erőmű kihasználtságát figyelembe véve 4x4 megtérülési mutatóval szemlélteti a beruházás várható életképességét. A számok azonban korántsem bíztatóak.

Letöltés: JPG / PDF

A számítások szerint megtérülés csak extrém magas piaci áramárak és magas kihasználtság esetén várható. A jelenlegi előrejelzések azonban közel sem jósolnak ilyen mértékű (75%-os) árnövekedést a villamos energia piacán. De akkor mi lesz?

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint (25%-os áramár-növekedés és 85-92%-os erőmű kihasználtság) 2000 milliárd forintos veszteséget ’termel’ Paks II, a projekt tehát ráfizetéses lesz, és soha nem térül meg. Ezt a veszteséget pedig nekünk, adófizetőknek kell megfizetni.

Ebben az esetben a működés első húsz évében évről-évre átlagosan 100 milliárd forint közpénzzel kellene támogatni az erőműtársaságot annak érdekében, hogy egyáltalán működőképes maradjon. Ez igen súlyos extra terhet jelentene az államháztartásnak. És a mi pénztárcánknak. Ami olcsó és jó befektetésnek tűnt, az hirtelen egy hatalmas pénznyelővé válik.

A számítások eredményeit alapul véve a magyar kormánynak el kellene magyaráznia az állampolgároknak, hogy bár az atomerőműben termelt áram várhatóan nem lesz olcsó, és az erőmű működtetése jelentős közpénzeket fog felemészteni, miért akarja mégis megvalósítani a projektet. Ha erre egyáltalán van magyarázat.

Talán volna más út is…

Szólj hozzá

áramár Paks Paks II