2016. sze 23.

A közösségekhez fújja a szél a pénzt Skóciában

írta: energiabox
A közösségekhez fújja a szél a pénzt Skóciában

Szerző: Csikai Mária

Az EUCLID  támogatásával Skóciában töltöttem egy hetet, hogy a társadalmi célú vállalkozások, civil szervezetek  és közösségi projektek menedzsmentjével kapcsolatban tapasztalatokat, módszereket ismerjek meg.
 
Skócia Magyarországgal ellentétben igencsak kedveli a szélenergiát. Nemrég adtunk róla mi is hírt, hogy egy szép vasárnapi napon úgy termeltek a szélkerekek, hogy fedezték az aznapi energiaigényt az országban. A skótok elsősorban azért fektetnek évente 3 millió font közpénzt a szélenergia fejlesztésébe, mert munkahelyeket teremt - a környezetvédelem csak másodlagos ok. Skócia 2020-ra 100%-ban megújulókból szeretné fedezni villamosenergia-ellátását. 2015-ben ez az arány 38% volt, azaz még bőven akad teendő. A skót kormány azonban nem csak a levegőbe beszél: minden szektor számára előírja, hogy mennyi megújuló energiatermelést vár el, és a megvalósítást célzott támogatással segíti. 
 

Kitűzött cél, hogy 2020-ra 500 MW termelést biztosítson a közösségi és a magán szektor (vállakozások), de úgy tűnik, ezt már 2015-re elérték. A cél teljesítésének kulcsa, hogy a kormány létrehozta a CARES támogatási programot 2011-ben. A támogatás 4 szakaszban érhető el, az előkészítéstől a megvalósításig. Az első fázisban, már az ötlet kidolgozására is kérhető támogatás. Második lépcsőként  a beruházás előkészítését támogatják. A harmadik szakaszban a beruházás infrastruktúrájának megvalósítását segítik hitellel kombinálva. Az utolsó fázisban az engedélyezett projektek megvalósítását hitelnyújtással teszik lehetővé. A támogatási programnak köszönhetően az elmúlt évben rengeteg projekt tervezése indult el az országban, és számtalan bank nyújt  hitelt a megvalósításhoz. A pénzügyi forrás elérhetőségét egy felhasználóbarát, könnyen érthető honlap, leírások, jó példák, útmutatók és konzulensek csapata segíti.  
 
Az EUCLID által szervezett programban lehetőségem nyílt egy már megvalósult jó példát is meglátogatni, így jutottam el Felix Wright-hoz, aki a  „Közösségi Energia Skócia” (Community Energy Scotland, a továbbiakban CES) nevű civil szervezet fejlesztési vezetője. A szervezet, nevéből adódóan, közösségi energia projektek létrehozásával, a folyamatok facilitálásával foglalkozik Skócia-szerte. A segítségükkel megvalósított projektek alapvetően kicsi, 50 MV körüli, jellemzően szélenergia-, esetenként napenergia-beruházások. A projekteket helyi civil szervezetek és intézmények kezdeményezik, jellemzően saját településük területén, és a termelt energiát közvetlenül a közösség épületei (közösségi ház, iskola,…) használják fel. Ezek a projektek méretüknél fogva nem termelnek sok bevételt, elsődleges céljuk az intézményi költségek csökkentése.
 
A CES egy különleges projektjében egy társasházakat üzemeltető („housing association”) céggel közösen valósít meg beruházást. Itt a cél már az, hogy folyamatos bevételre tegyenek szert, így biztosítsák a CES működési költségeit. Az erőmű építéséhez szükséges földet 25 évre bérelték egy településtől, a megtermelt áramot ez a község veszi meg. A településsel kötött alku része, hogy a bevétel egy részét a településen működő civil szervezetek között osztják szét.
 
A finanszírozáshoz egy olyan bank nyújt forrást, amelynek kifejezetten megújuló energiatermelést támogató hiteltermékei is vannak. Hitelgaranciaként a jövőben megtermelt energia mennyisége szolgál. A CES tervei szerint a banki hitelt „felvásároltatják” magánemberekkel, akik sokkal alacsonyabb kamatra adnak kis tételben hitelt.
 
 

Szólj hozzá

Megújuló energia Települések