2016. okt 05.

Szolgálnak és védenek a római-parti fák

írta: Pej Zsófi
Szolgálnak és védenek a római-parti fák

Szerző: Pej Zsófia

Addig is, míg kiderül, belefektetik-e azt a sok milliárdot a nagy vitát kavaró megoldásba, azaz a mobilgátba a III. kerületi Római-parton, lássuk, mit tesznek a FÁK, melyek némán végzik a dolgukat, és várják tehetetlenül a sorsukat.

A főváros légszennyezettségéről és a melegedő éghajlat fenyegetéseiről már nem csak a tudományos körökben zajlik párbeszéd. Hogy a fák mindkét probléma enyhítésében lényeges szerepet játszanak, azt már minden kisiskolás tudja. De vajon pontosan mennyire?

Az országban elsőként kiszámoltuk, milyen munkát is végeznek a római-parti fák a klímavédelem terén. Figyelem, sokkoló adatok következnek!
 

A fák egyik legfontosabb szolgáltatása a szén-dioxid elnyelése, hasznosítása. A római-parti fák közel 32 ezer tonna szén-dioxidot kötnek meg egy év alatt. Ez azt jelenti, hogy egy kb. 8000 fős település (!) éves szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő mennyiségű CO2 molekulát vonnak ki a légkörből. Ezzel segítenek megfékezni a légköri szén-dioxid-koncentráció további növekedését, így az éghajlatváltozást is.

De van még tovább is! A római-parti fák az elnyelt szén-dioxidot felhasználva közel 35,5 ezer tonna oxigént állítanak elő, emellett 3110 ezer m3 vizet párologatnak el - ennyi vízzel 1555 darab 50 méteres versenymedencét tudnánk megtölteni. Városi környezetről lévén szó, nem mellékes az sem, hogy 340 tonna port kötnek meg egy év alatt.

LETÖLTÉS JPG

A párologtatás elsőre talán nem tűnik lényegesnek, ugyanakkor nagyban befolyásolja a helyi mikroklímát és a hőérzetet is. Ez kiemelkedő szereppel bír a nyári hőhullámok elviselésében, azaz az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. A pormegkötés és az oxigéntermelés pedig a levegőminőség javításában játszik fontos szerepet.

És ezek csak a számok! Nem beszéltünk még:

  • az árnyékról, amit a fák elsősorban nem a törzsátmérőjükkel, hanem a lombtömegükkel adnak, és a nyári napokon értékük felbecsülhetetlen,
  • a vizuális élményről, mely bizonyítottan egészségvédő hatású,  és
  • a természetközeli élőhelyről, mely nem csak a helyi lakóknak kedves, hanem pl. a szúnyogot fogyasztó madaraknak is.

 

A római-parti fák közt természetesen vannak olyanok, melyek jobb sorsra érdemesek, kiöregedtek vagy komoly kártétel látszik rajtuk. A legszembetűnőbb mégis a gondozatlanság – nem csak a fáké, hanem az egész területé. Az áldatlan állapotok megváltoztatása mindenképpen szükséges lenne.

 

Az adatokat a 2013-ban elkészített Favédelmi terv, illetve 2016. júliusában végzett terepi felmérés alapján, a Magyar Faápolók Egyesületének "Faérték" applikációja segítségével számítottuk ki. Az adatok egy vegetációs időszakra vonatkoznak. Köszönjük Rásó János biológus, valamint Botond, Veronika és Julianna segítségét!

Szólj hozzá

klímaváltozás fák adaptáció zöldfelület szén-dioxid Római-part városklíma Települések Klíma- és energiapolitika