2017. jan 28.

Írország kifektet a fosszilis energiából? - Jó lenne, de nem

írta: Fülöp Orsolya
Írország kifektet a fosszilis energiából? - Jó lenne, de nem

A mai napon több, magyar viszonylatban egész komoly médium is lelkesen közölte, hogy "Írország lehet az első ország, ahol az állam teljes mértékben megszabadul a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó befektetéseitől", és "Írország lehet az első európai ország, ami többé nem fektet olajba, gázba, szénbe".

Hát, jó lenne, de egyelőre még nem így van.

Említett sajtóorgánumok valószínűleg az Inhabitat oldal cikkét fordították át, amely hasonlóan megtévesztő címmel és szöveggel jelent meg. De ha párat kattint az ember, akkor tisztább lesz a kép.

divest.jpg

Az ír parlament azt szavazta meg csütörtökön, hogy egy speciális, külön alap, az Ireland’s Strategic Investment Fund pénzeit ne lehessen szennyező, fosszilis energiaforrásokba fektetni.

Ebből az alapból olyan projektekbe, beruházásokba fektet az ír állam, amelyek fejlesztik a gazdaságot és növelik a foglalkoztatottságot. Az alapot az ír Nemzeti Vagyonkezelő Ügynökség kezeli, és kb. 8 milliárd euróval (~ 2500 milliárd Ft) gazdálkodnak.

A tavalyi jelentés szerint energiás projektekbe eddig 79 millió eurót fektetett az alap, és ezek között én a jelentésben nem találtam fosszilis energetikai projektet: főleg szeles projektekbe helyeztek ki forrásokat, illetve az infrastrukturális beruházások között egy hulladékégető erőműbe.

Tehát egyelőre nem arról van szó - sajnos - hogy az ír állam eladja szénerőműveit, és innentől kizárólag megújulókba fekteti az ír állampolgárok pénzét. De reméljük, hogy hamarosan ez az idő is eljön, és természetesen mindettől függetlenül a hír és az irány mindenképpen pozitív!

 

Szólj hozzá

Megújuló energia Klíma- és energiapolitika divestment