2017. feb 15.

Súlyos rendellenességek Paks II. prototípusánál

írta: Fabók Márton
Súlyos rendellenességek Paks II. prototípusánál

A Bellona civil szervezet kiderítette, hogy a Paksra tervezett VVER-1200 atomerőmű prototípusa komoly konstrukciós problémával küzd. A tavaly augusztusban átadott Novovoronyezs II. reaktorát novemberben két és fél hónapra le kellett állítani a generátor rendellenessége miatt. Ráadásul a súlyos problémát a Roszatom leányvállalata igyekezte eltussolni. Az Energiaklub álláspontja szerint a VVER-1200 atomerőművek konstrukciós problémái és az orosz atomipar átláthatatlansága komoly biztonsági kockázatokat jelentenek Paks II. szempontjából.

 aes-2006_generator-300x209.jpg

A novovoronyezsben használttal egyező típusú generátor. Forrás: A gyártó power-m.ru honlapja.

A Novovoronyezsi atomerőmű új blokkját a Roszatom 2016. augusztusában csatlakoztatta az ország hálózatára nagy csinnadratta közepette. Az erőmű a VVER-1200 (más néven AES-2006) reaktortípus zászlóshajója, amit a Roszatom a „nukleáris aranyérmesnek”, a világ első elkészült III+ generációs atomerőművének harangozott be. Természetesen hallgatva az építés többéves csúszása miatt drasztikusan felkúszó költségekről, amint arra az orosz Duma ellenőrző bizottságának jelentése is rámutatott. A norvég Bellona civil szervezet és orosz partnerei azonban nemrég feltárták, hogy már két hónappal az átadás után egy olyan súlyos konstrukciós probléma akadélyozta meg az erőmű megbízható működését, ami miatt az elkészült második reaktorblokkot hosszabb időre le kellett állítani. A cég által „apró igazításnak” aprosztrofált probléma megjavítása két és fél hónapba került, ráadásul a többi készülő VVER-1200-as erőműbe beépített berendezést is hirtelen „modernizálnia” kellett a gyártónak.

A probléma az atomerőmű generátorában volt, az atomerőművi hűtőrendszer egyik berendezése okozott zárlati meghibásodást. A meghibásodás nem járt nukleáris balesettel, azonban a két és fél hónapig tartó javítás komoly bevételkiesést okozott az üzemeltetőnek, és rajta keresztül természetesen az orosz adófizetőknek. A meghibásodás komoly strukturális anomáliákra mutat rá az orosz atomenergia-szektor működésében.

A Roszatom atomerőmű-üzemeltetésért felelős leányvállalata az ügyet minden erejével próbálta elhallgatni. A Bellona bemutatja, hogy a vállalat csak akkor ismerte be a probléma meglétét és a frissen átadott reaktor leállítását, miután egy névtelen kiszivárogtatás nyomán az ügy kitudódott a helyi újságban. A történet megkoronázása, hogy a Roszatom leányvállalat még magának az ügy eltussolásának kitudódását is igyekezett eltussolni. A honlapon végül kényszerűen közzétett beismerő közleményét 2016. november 16-ról visszadátumozta a leállás napjára, a hónap 10-re. Az eset messzemenő következményekre mutat rá a Paksra tervezett VVER-1200-as atomerőművek műszaki problémáira és a Roszatom átláthatatlan és a biztonsági követelményeket sokszor semmibevevő működésére vonatkozóan.

A konstrukciós probléma ugyanis nem egyedi eset, és a Roszatom eltussolási kísérlete se lóg ki a sorból. A VVER-1200-as másik prototípusa, a Leningárd II. atomerőmű építéséről nemrég került nyilvánosságra egy ott dolgozó atommérnök beszámolója rávilágítva a szakemberhiányra, a minőségi követelmények kikerülésére, és a mindent átszövő korrupcióra. Továbbá a Greenpeace magyar nyelven is elérhető tanulmánya rámutatott, hogy az Roszatom működését áthatja a korrupció, csak 2009 és 2012 között 68 felsővezetőt és 208 középvezetőt bocsátottak el korrupciós vádak miatt, beleértve a a nukleáris biztonságért felelős vezérigazgató-helyettest, akit 2011. júliusában 50 millió rubel (254 millió forint) elsikkasztásáért tartóztattak le az orosz hatóságok. A korrupció és konstrukciók problémák összekapcsolódására jó példa a Szergej Sutovnak, a Roszatom ZIO-Podolszk nevű atomerőmű-építő leányvállalata beszerzési igazgatójának az esete, aki követelményeknél jóval gyengébb minőségű acélt biztosított a az atomerőművi berendezések konstrukciójához az árkülönbözetet természetesen zsebre téve, és ezzel összesen 145 millió rubel (737 millió forint) értékű kárt okozva a szállítói igazolások tömeges meghamisításával.

A novovoronyezsi erőműnél talált anomáliák és a többi idézett történet rámutat, hogy a Paks II. építése során milyen esetleges haváriákra lehet készülni. A VVER-1200 műszaki problémái nem csupán pénzügyi kockázatokat jelenthetnek a magyar adófizetőknek és áramfogyasztóknak, hanem komoly nukleáris biztonsági kérdéseket is felvetnek Paks II. felépülése esetén, amelyek gyökere a Roszatom korrupt és átláthatatlan működésében keresendő.

Szólj hozzá