2017. okt 06.

10 év éghajlatvédelem Szekszárdon

írta: Pej Zsófi
10 év éghajlatvédelem Szekszárdon

Szekszárd 2008-ban csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, és ezzel együtt vállalásokat tett a kibocsátások csökkentésére és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra. A város 2010-ben helyi Klímastratégiát készített, amely nyomán minden évben számos tevékenység valósul meg, címkézett önkormányzati forrásból. 2017-re elérték, hogy a helyi lakosoknak már 10%-a (kb. háromezer ember) aktívan részt vesz ezekben a tevékenységekben.

Hogy csinálták? Íme a recept:

Először is kell egy elhivatott ember, egy zászlóvivő, aki megfelelő pozícióban van (pl. polgármester, képviselő). Jelen esetben ráadásul még amatőr meteorológus is az illető, így 40 évnyi időjárási megfigyelés áll rendelkezésre.

Jó, ha a település csatlakozik egy éghajlatvédelmi szövetséghez - ez segítséget is adhat és kötelezhet/motiválhat is az előrelépésre. Szekszárd esetében például ennek folyományaként lett kinevezve klímakoordinátor és készült el a klímastratégia.

kép: Szekszárd klímastratégiájának fedlapja

Na de hol van az idő és (sok esetben) a szakértelem, hogy elkészüljön és meg is valósuljon a klímastratégia? A tolnai megyeszékhelynek szerencséje volt abban, hogy a szakmai munkát rá tudták bízni a helyi zöld civil szervezetre (Zöldtárs Alapítvány, ZTA), akik kiváló minőségben el is végezték - végzik azokat.

A helyi önkormányzat évente dönt a Klímaalapról, ami állandó költségvetési sor a büdzsében. Ennek terhére valósulhatnak meg az évente vissza-visszatérő szemléletformáló események és egyéb kapcsolódó tevékenységek. A programok résztvevőivel a ZTA aktív személyes kapcsolatot alakított ki és ápol. A környéken a szőlészeteknek és a mezőgazdaságnak is kihívást jelent az éghajlatváltozás, ebben a témában a ZTA szakértői kipróbált jó gyakorlatok bemutatásával és népszerűsítésével segítik a lakosokat, gazdálkodókat. Íme egy példa:

kép: Teraszírozás, egyike a ZTA által kipróbált és népszerűsített mezőgazdasági adaptációs megoldásoknak (Fotó: ZTA prezentáció, 2017. június 9.)

A legtöbb magyar településen csak az utóbbi években került napirendre az éghajlatváltozás témája, és nehezen válik a mindennapok részévé. Reméljük, Szekszárd példájából sikerül átvenni a sikert elősegítő gyakorlatokat!

A jó példáról bővebben itt olvashat.

Szólj hozzá

éghajlatváltozás klímaváltozás önkormányzatok klímastratégia Települések