2020. ápr 07.

Soha nem volt ekkora megújuló termelés Magyarországon

írta: zsoltmelinda
Soha nem volt ekkora megújuló termelés Magyarországon

A megújuló energiaforrások termelésében több csúcs is megdőlt a hétvégén Magyarországon, az Energiaklub számításai szerint különösen nagy szerep jutott a napenergiának.

photovoltaic-2138992_1280.jpg

Fotó: andreas160578 / Pixabay

Vasárnap 13 órakor mindenkori csúcsot döntött a napenergia: 27,3 százalékát adta a teljes magyar áramtermelésnek. Ehhez a kiugróan magas arányhoz hozzájárult a napos idő, az elmúlt évek rengeteg naperőmű-beruházása és természetesen a koronavírus miatti csökkenő fogyasztás is. 

Ugyancsak vasárnapi csúcs, hogy a megújuló energiaforrások 34,6 százalékát adták a teljes magyar áramtermelésnek, ilyen magas arány soha korábban nem fordult elő. A számokból jól látszik, hogy a megújuló energiaforrások közül hazánkban meghatározó szerepe van a napenergiának.  

Szombaton a napenergia abszolút csúcsot is beállított, 12.30-kor összesen 939 MW teljesítményt adtak a hálózatra a napelemes rendszerek. Ennél az adatnál fontos megjegyezni, hogy nem függ össze a vírushelyzettel, ezt kizárólag a napsütésnek és annak köszönhetjük, hogy a beruházások hatására az elmúlt évben az 1000 MW-ot is átlépte az összesített napelemkapacitás Magyarországon.

megujulo_nap_rekordok.png

Piros nyíl: szombat – az abszolút napenergia-termelési csúcs
Zöld nyíl: vasárnap – a százalékos megújulós és napos csúcs
Forrás: MAVIR

Magyar László, az Energiaklub szakértője szerint a számításainkból jól látszik, hogy minden eddiginél tisztább a magyar áramtermelés, ami nagyban köszönhető a növekvő napelemkapacitásnak. A megújulókkal gyakorlatilag nulla szén-dioxid-kibocsátással tudunk energiát termelni. Azt is fontos látni, hogy a megújulós erőművek az egyszerűbb struktúrájuknak és egyszerűbb fenntartásuknak köszönhetően milyen biztonságosan működnek a jelenlegi helyzetben is.

megujulo_nap_rekordok2.png

Látszik, ahogy csökkent a Mátra (halvány piros sáv) meg a gázos erőművek (világoskék) aránya, és cserébe a megújulók, főleg a nap (sárga) megnőtt
Forrás: MAVIR

 

Támogasd az Energiaklubot adód 1 százalékával!
Az Energiaklub azért dolgozik, hogy biztonságos, fenntartható energia jusson mindenkinek, összhangban a természettel.
Adószámunk: 18076592-2-41

Szólj hozzá

napenergia megújuló energia kibocsátás-csökkentés