2020. ápr 17.

Cikkajánló hétvégére: korona, napelem, atomipar, rekord és hanyatlás

írta: zsoltmelinda
Cikkajánló hétvégére: korona, napelem, atomipar, rekord és hanyatlás

A karantén pozitív oldalát néztük, amikor úgy döntöttünk, hogy megosztjuk azokat a cikkeket, amiket mostanában olvastunk. Abból indultunk ki, hogy a kényszerű otthon töltött idő gyorsabban és szórakoztatóbban telik, ha érdekes dolgokról olvasunk. Alább a válogatás az Energiaklub munkatársainak ajánlásával.

quarantine-4981011_1280.jpg

Forrás: Pixabay

Kezdjük a koronavírus ámokfutásával!

Az elmúlt hetekben több posztban (poszt1 , poszt2, poszt3) is foglalkoztunk a koronavírus-járvány energiafogyasztásra és kibocsátásra gyakorolt hatásával, és az már egyértelműen látszik, hogy csökken a hazai energiafogyasztás. De mi a helyzet a hazai napenergiával és az üzemanyag-felhasználással a közlekedésben?

A járvány hatása már látszik a hazai üzemanyag-fogyasztásban>>

Ennyit ér a magyar napelemrekord>> 

Úgy néz ki, az építőipart is megrengeti majd a járvány, aminek hatása lehet majd az energiahatékonysági beruházásokra is. Ezzel kapcsolatban fontos új hír, hogy a rozsdaövezetek építkezéseinél viszont újra megjelenik az 5 százalékos áfa.

5 százalék lesz a lakásáfa a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetén>>

Már készülnek a tervek a járvány utáni gazdasági fellendüléshez, a Buildings Performance Institute kidolgozott ehhez egy javaslatcsomagot. Szerintük az épületek energetikai felújítását célozva, egy felújítási hullám elindításával 2050-ig elérhetjük az éghajlat-semlegességet az európai épületállomány számára.

An Action Plan for the Renovation Wave: Collectively achieving sustainable buildings in Europe>>

A koranavírus-járvány sem állíthatja meg a megújulók forradalmát. Itt az ideje, hogy tanuljunk a mostani válságból és felkészüljünk egy még ennél is nagyobb kihívásra, a klímaváltozás megfékezésre! Ehhez a harchoz ad újabb muníciót egy frissen megjelent tanulmány, amely igazolja, hogy reális 2050-ig végrehajtani a teljes energiafordulatot. Mindezt atomenergia használata nélkül.

100% Renewable Europe: How To Make Europe’s Energy System Climate-Neutral Before 2050>>

És vajon Hogyan hat a koronavírus az atomenergia-iparra? Mi történik, ha az atomerőművet is eléri a koronavírus, hogyan reagálnak, ha a kollégák betegek lesznek?  

Corona-crisis Hits Nuclear Sector>>

Reflektorfényben újra a finn atomreaktor-építés körüli visszásságok, ezúttal a koronavírus miatt kell csúszásra számítani.

Ha megbetegszik a hatósági állomány, elhalasztják akár a reaktorindítást is>>

Paksot se kímélték a járvány körüli események.

A Roszatom egyik koronavírus-fertőzöttje Magyarországon betegedett meg>>

Mégis van fertőzöttje a paksi atomerőműnek>>

books-1245690_1280.jpg

Forrás: Pixabay

A European Green Deal is megsínyli a járványt, egy kiszivárgott jelentés szerint az Európai Bizottság halasztást tervez a járványra hivatkozva néhány pontban, amelyeket nem elengedhetetlenül szükséges elemnek tekintenek. Az EB három csoportra osztotta a programokat: a terv szerint folytatandó (ilyen például a 2030-as klímacél), a halasztás lehetséges (pl. a Tanyától a Tányérig program) és a halasztva 2021-re (pl. az Új Erdőstratégia). Döntés az elkövetkezendő hetekben várható.

LEAKED: Full list of delayed European Green Deal initiatives>>

 

EU: társadalmi konzultációk

Ha valaki szeretné hallatni a hangját az EU-ban, most több társadalmi konzultáció is zajlik, klímavédelmi és fenntartható energia témákban várják az észrevételeket és javaslatokat:

Az energiaellátás és -fogyasztás integrált megoldásainak elterjedését célzó stratégiával kapcsolatban május közepe a határidő.

Preparing a future EU strategy on energy sector integration>>

A 2030-as klímacélokkal kapcsolatban pedig június 23-ig lehet véleményt nyilvánítani.

Commission launches online public consultation to gather stakeholder views on EU 2030 climate ambition increase>>

Az Energiaklub is részt vesz a konzultációkban, és a fejleményekkel kapcsolatban majd visszatérünk.

 

És aki eljutott idáig, az különösen megérdemli a jóhíreket.

Két különböző technológiával három napelemes rekordot is megdöntöttek: a National Renewable Energy Laboratory mérnökei 50 százalékos hatékonyságot értek el a hétköznapi napelemek kb. 15 százalékos hatékonyságához képest. Igaz, a 140 rétegű, hajszálnál is vékonyabb cell rekordjához az is kellett, hogy a természetes napsugárzásnál 143-szor akkora fényenergiát vetítettek rá. A mérnökök állítása szerint ezt normál körülmények között is meg lehet csinálni a tükrös-fókuszálós megoldással.

Two new solar cells break records, including highest efficiency ever>> 

Hanyatlásra szánva? Atomenergia vizsgálata technológiai innovációs rendszerek szempontjából.

A technológiai hanyatlás a fenntarthatósági átmenetek központi eleme. Az átmeneti tudósok azonban csak most kezdték elemezni a hanyatlást. Ez a cikk a technológiai innovációs rendszerek (TIS) perspektíváját használja a hanyatlás tanulmányozására. Esetünkben az atomenergia hanyatlását, amely válaszút előtt áll. Egyesek a nukleáris energiát kulcsfontosságú technológiának tekintik az éghajlatváltozás kezelésére, mások szerint viszont az ipar hanyatlóban van. A cikk írói megállapították, hogy az erodáló szereplők bázisa, a liberalizált villamosenergia-piacok lehetőségeinek szűkítése, a meglévő hálózatok szétesése, a legitimitás elvesztése, a növekvő költség- és időtúllépések, valamint az elhagyott projektek egyértelmű jelei a hanyatlásnak az atomenergia iparban. Ezen kívül a földgáz, a napelemes PV, a szélenergia és az energiatároló technológiák egyre hevesebb versenye a nukleáris energia ellen szól a villamosenergia-ágazatban. A szerzők szerint bár például Oroszországban vagy Kínában várható a nukleáris atom jövője, az új atomerőművek valószínűleg nem válnak alapvető részévé az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Destined for decline? Examining nuclear energy from a technological innovation systems perspective>>

 

Levezetésként pedig egy geopolitikai elemzés az atomenergia-iparról.

A fejlett iparosodott országok nukleáris ágazata jelentős nyomás alatt áll, hogy versenyképes maradjon, mivel az új atomenergia-lehetőségek piaci helyzete megváltozik. Az amerikai nukleáris export versenyképességének relatív hanyatlása abban az időben fog bekövetkezik, amikor Oroszország növelni fogja dominanciáját az új nukleáris kereskedelemben, és Kína megduplázza erőfeszítéseit, hogy vezető szerepet töltsön be a globális nukleáris kereskedelemben. Ez a jelentés azt mutatja be, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és Kína közötti változó piaci verseny hogyan befolyásolja a nukleáris kereskedelemben részes kedvezményezett országokkal fennálló jövőbeli kapcsolataikat, és ismerteti, hogy Oroszország és Kína miért mozdítja elő a nukleáris kereskedelmet, valamint arról, hogy mely tényezők vannak hatással piaci versenyképességükre. A jelentés további ajánlásokat fogalmaz meg az atomenergia folyamatos kereskedelmi versenyképességének amerikai megközelítésére vonatkozóan.

The Changing Geopolitics of Nuclear Energy: A Look at the United States, Russia, and China>>

 

Támogasd az Energiaklubot adód 1 százalékával!
Az Energiaklub azért dolgozik, hogy biztonságos, fenntartható energia jusson mindenkinek, összhangban a természettel.
Adószámunk: 18076592-2-41

Szólj hozzá

hírek hétvégére