2020. jún 12.

Cikkajánló hétvégére: undorító plankton, Covid-hatás és atombiztos-e az atom

írta: energiabox
Cikkajánló hétvégére: undorító plankton, Covid-hatás és atombiztos-e az atom

Eheti cikkajánlónkban olvashatsz arról, hogy hol fér el egy falut ellátó napelempanel, és hogyan segíti  sok undorító plankton a klímaváltozás elleni küzdelmet. Fukusima példáján keresztül megmutatjuk, milyen kockázatokat jelent egy atomerőmű, lesz szó az uránellátás megbízhatóságáról is, és podcastben ismerkedhetsz az atomrasszizmussal. Miután elolvastad a tudatos távmunka titkait is, válassz egyet az akár kezdők által is teljesíthető bringaútvonalak közül egészen Kelet-Pesttől a Normafáig, az északi M0-ás hídtól a déli M0-ás hídig.
jegyzet_2020-06-12_002545.png

Fotó: MBARI

A hét napos oldala

Hogyan segíti sok undorító plankton a klímaváltozás elleni küzdelmet? Kaliforniai kutatók Nature-ben publikált tanulmánya újabb tulajdonságait tudták feltérképezni ennek a különös élőlénynek, a larvaceának ami kábé egy ökölnyi méretű, nyálkás valami. Elsőként tudtak 3D-s modellt csinálni az állatkából, amivel közelebb kerültek a kutatók a funkcionális megértéshez, hogyan dekarbonizálják az óceánt.

These Weird-Ass Sea Creatures Live In ‘Snot Palaces’ That Capture Carbon>>

 

A héten kijöttek a 2019-es előzetes hazai országos energetikai statisztikai adatok a MEKH oldalán. Csupa jó hír: az összes energiafelhasználás alig változott, a napelemek termelése kiugróan nőtt, a fosszilis források felhasználása pedig enyhén visszaesett.

Megjelentek a 2019. évi előzetes energiastatisztikai adatok>>

 

Mindenképpen megérdemli a reklámot a Gépész Holding, akik ceglédi központjuk hatalmas lapostetőjét több mint 2000 db napelemmel hasznosítják. Az Energiaklub az önkormányzatok számára készített Fenntartható Energia- és Klímaterveiben is mindig ösztönzi a hasonló beruházásokat, így erre a hírre is nagyot dobbant a szívünk. Az már csak hab a tortán, hogy a napelemek nem Kínából, hanem „csak” Spanyolországból érkeztek, hogy áramot termeljenek, és árnyékolják a tetőt, ezzel a hűtési energiaigényt is csökkentve.

Egy kisebb falu kaphatná ingyen az áramot ezzel a beruházással>>

 

Háromszorosan hasznosul minden zöld energiára fordított dollár a fosszilis energiára fordítottakkal szemben – állapította meg az Ernst & Young a koronavírus okozta gazdasági válsághelyzetre készült mentőcsomagot elemezte Ausztráliában. A napelemek, az új energiatároló rendszerek, az elektromos buszok mind olyan relatíve új, berobbanás előtt álló iparágak, ami körülbelül 100 ezer munkahelyet hoznak létre. Az EY szerint minden elköltött 1 millió dollár kb. 5 munkahelyet teremt, miközben a fossziliseknél ez az arány 1.5.

Renewable energy stimulus can create three times as many Australian jobs as fossil fuels

 

Atombiztos-e az atom?

Indokolt-e a félelem az uránellátás megbízhatóságától, és hogyan befolyásolja ez az atomenergiát? A kutatók szerint a válaszokat két valódi iparági probléma vizsgálatával kell megtalálni: az új reaktorok iránti kereslet hiánya és a meglévő erőművek karbantartása.

Uranium Supply Isn’t The Crisis In The Nuclear Industry>>

Egy friss jelentés az energetikai technológiák és ágazatok teljes körét becsüli meg, hogy pillanatképet nyújtson a tiszta energia fejlődés 2019-es állapotáról. A 46, jelentésben vizsgált technológiából és ágazatból csak hat volt „úton” az IEA SDS alapján, amely az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez szükséges, amely célja az energiához való egyetemes hozzáférés biztosítása és a légszennyezés jelentős csökkentése. További 24 technológia mutatott némi előrelépést, míg 16 technológia "nincs a pályán". Ez utóbbiak körébe tartozik az atomenergia is. A jelentést, az adatbázist és kutatási módszertant itt éritek el:

Tracking Clean Energy Progress>>

 

Ahogy az imént ajánlott jelentés, úgy számos más területen aktív kutató is felemelte már a hangját az atomenergia szerepe ellen a klímaváltozás elleni harcban. Mi is több alkalommal hangsúlyoztuk, hogy az atomenergia nem alkalmas technológia erre, hiszen a tévhittel ellentétben se nem olcsó, se nem tiszta energiaforrás. Az alábbi kutatás Fukusima példáján keresztül mutatja be, milyen kockázatokat is jelent pontosan egy atomerőmű, és mire kellene odafigyelni a közeljövőben, hogy ne fordulhasson elő olyan katasztrófa, mint 2011-ben Japánban.

Human Error and Human Healing in a Risk Society: The Forgotten Narratives of Fukushima>>

 

A Beyond Nuclear ismét izgalmas rádióadással készült, a téma pedig nem is lehetne aktuálisabb. Az antiatom mozgalom, aktivizmus mellett szó van az atomrasszizmusról és a radioaktív hulladék kérdéséről is. Hallgassátok, nagyon érdemes.

Beyond Nuclear with Kevin Kamps>>

 

Az atomerőművek rugalmasságának hiánya egyre gyakrabban kényszeríti a rendszerirányítókat jelentős szélenergia-kapacitások kikapcsolására az Egyesült Királyságban. A tapasztalatok szerint ez a jelenség sajnos a fogyasztói költségek növekedését eredményezi. Szomorú, hogy a magyar energiastratégia is ebbe az irányba, vagyis a fogyasztói árak növelésének irányába mutat, hiszen a tervezett új paksi létesítmény sem lesz képes teljesítményének gyors és nagyobb mértékű igazítására.

Inflexible nuclear blamed for big cuts in wind power in UK>>

 

Hatások és halasztások, amiket a világjárvány hozott

Ahogy Európában zajlanak a gazdaság helyreállításáról a párbeszédek, világossá vált, hogy a beruházások energiahatékonysági felújításokba annak a többszörösét képesek visszaadni. A felújítások segítenek új munkahelyeket teremteni, megtartani a meglévőket, támogatni az EU klíma- és energiacéljainak elérését, és egyúttal egészségesebb és jobb épületeket biztosítani az állampolgároknak. A beruházási lehetőség óriási, és miközben hatalmas számokkal dobálóznak a döntéshozók a gazdaság helyreállítása kapcsán, kérdés, mennyibe kerülne az európai épületek mélyfelújítása. A Buildings Performance Institute Europe (BPIE) ennek számolt utána.

Covid-19 recovery: Investment opportunities in deep renovation in Europe>>

 

A Covid-19 világjárvány az elmúlt több mint hét évtized egyik legnagyobb megrendülését jelenti a globális energiarendszer számára. Az idei kereslet visszaesése a 2008-as pénzügyi válság hatásait szinte elhomályosítja, és a szén-dioxid-kibocsátás rekordszintű, éves szinten majdnem 8%-os csökkenését eredményezi – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb jelentéséből. A kormányok gazdaságélénkítési terveinek középpontjában az energiahatékonyságnak és a megújuló energiáknak kellene állnia.

Global Energy Review 2020>>

 

Mivel a koronavírus-járvány némi bizonytalanságot váltott ki, a szakértők hajlamosak spekulálni az energiaipar jövőjéről az elkövetkező években. A kutatók szerint az egészségügyi válság rávilágított az energiaszektor néhány változására, és megkérdőjelezte fenntarthatóságát.

Five key questions about energy after Covid-19>>

 

Hétköznapi home office titkok és hétvégi biciklis tippek

Az ide nyár kicsit más lesz, hiszen a lecsengő járvány miatt a szokásosnál többet fogunk otthonaink “fogságában tölteni”. Sajnos ezt biztosan meg fogja érezni a pénztárcánk is... Az otthonülés ugyanis észrevétlenül megemeli a rezsiszámlákat. A jó hír viszont az, hogy tudatos távmunkával évente akár több 10 000 forintot is megtakaríthatunk. Háztartási gépeink helyes használata és rendszeres karbantartása pedig hosszú távon is kedvező hatással lehet a családi költségvetésre. Jó példa lehet erre egy gondolat kísérlet: “Abban az esetben, ha EU átállna kézi mosogatásról gépire, összesen évi 92 TWh energiát lehetne megtakarítani, ami több mint Magyarország éves teljes villamosenergia-fogyasztásának kétszerese”. Háztartási tippekért érdemes erre az összefoglalóra kattintani. Annyi kiegészítéssel, hogy energiatakarékos gépek nem léteznek! Az eszközök energiahatékonyabbak lehetnek elődeiknél, de takarékosabbak nem. Hiszen energiatakarékos csak a felhasználó, azaz az ember lehet, aki tudatosan használja háztartásában is a modern technológiát!

Ezért lehet magasabb a villanyszámla>>

 

Fedezd fel Budapestet két keréken! Városi bringakörök kezdőknek is. Bárki által, bármilyen kerékpárral bejárható városi bringaútvonalak térképét állította össze a Kerékpárosklub Budapesten. A városi bringakörök térképe kijelölt kerékpáros útvonalakat, kevésbé ismert természeti vagy építészeti, kulturális látnivalókat fűznek fel Kelet-Pesttől a Normafáig, az északi M0-ás hídtól a déli M0-ás hídig. Indulj el akár már ma!

FEDEZD FEL BUDAPESTET KÉT KERÉKEN! – városi bringakörök kezdőknek is>>

 

Szólj hozzá

hírek hétvégére