2020. júl 30.

Cikkajánló a hétvégére: heroiniparon át a napenergiáig, és a Mátrai Erőműtől az atomhulladékig

írta: hornyikanna
Cikkajánló a hétvégére: heroiniparon át a napenergiáig, és a Mátrai Erőműtől az atomhulladékig

Mi a helyzet mostanság a szeméttel, és melyik ország hogyan kezeli az atomhulladékot? Hogyan kapcsolódik össze a legszegényebb afgán fölműves a napenergiával? E heti cikkajánlónkban az EU-s zöld hírek mellett hoztunk podcast beszélgetést a nukleáris fegyverek 75 éves történetéről, és státuszjelentést a zöldépítéssel foglalkozó szervezetek legjelentősebb lépéseiről is.

opium-poppy-5335601_1280.jpg

Fotó: Pixabay

 Szemléletváltás

Hogyan kapcsolja össze a szabad piac logikája a kiszolgáltatott afgán földműveseket, az olcsó napenergiát, a klímaváltozást és a globális heroinellátás növekedését? És miért lehet fontos a gazdasági önellátás kérdése? Az írás esettanulmány-szerűen és számos példával mutatja be a zöld technológiák egyik lehetséges árnyoldalát.

What the heroin industry can teach us about solar power>>

A cikk segít keretrendszert adni a zöld technológiáknak, és bemutatja a gazdasági növekedés alapú fenntarthatósági elgondolások nem-fenntartható mivoltát. Továbbá részletezi azt is, hogy miért problémás az (energia)hatékonyság a fogyasztói magatartások megváltoztatása nélkül, és végül egy igazságosabb elosztási rendszert sürget.

Green economic growth is an article of ‘faith’ devoid of scientific evidence>>

Megjelent a WorldGBC Advancing Net Zero (ANZ) projektjének 2020-as státuszjelentése a karbonsemleges épületek nemzetközi helyzetéről. A tanulmány a teljes karbonmentesítés elérésében a kulcsszerepet az zöldépítési szervezetekben és az építőiparban látja.

A karbonsemleges épületek nemzetközi helyzete 2020-ban>>

 

Rendszerváltás

Tavaly, karácsony előtt egy nappal jelentették be, hogy a magyar állam energetikai vállalata, az MVM, megvásárolja a Mátrai Erőművet. Az üzlet eddig is nagyon furcsának tűnt, és most olyan adatok kerültek ország-világ elé, amelyek alapján még furcsábbnak látszik. A most nyilvánosságra hozott adatokból számos eddig titkos folyamatra is fény derült.

Az eddig ismertnél négyszer többe fájhatott a Mátrai Erőmű a magyar államnak>>

 

Ha kíváncsi vagy, hogy az EU tagországai - köztük Magyarország is - hogyan kezelik jelenleg az atomhulladékukat, és mennyire követik a 2011/70 / EURATOM irányelveit, akkor az alábbi jelentést neked találták ki.

Nuclear waste management in the EU: Implementation of Directive 2011/70/EURATOM. Joint Project Assessment Report>>

 

A Joint Project alábbi összefoglalója egy rövid áttekintést nyújt arról a finanszírozási modellről, amellyel a cseh kormány évekkel ezelőtt állt elő. Most a COVID-válság idején viszont elő is terjesztette a keretszerződéseket. A terv szerint a kormány és a ČEZ közüzem közötti szerződéseket még júliusban aláírták, a továbbfejlesztett állami támogatási mechanizmusról pedig tárgyalásokat folytattak az EU-val.

Czech Nuclear Power Plant Dukovany 5 – a Costly Endeavour>>

 

A II. világháború egyik legpusztítóbb pillanata az volt, mikor az Amerikai Egyesült Államok két atombombát dobott Japánra. Az évforduló közeledtével most két videót ajánlunk nektek a megemlékezéshez.

Az első videóban a Nobel-békedíjas Hibakusha Setsuko Thurlow a globális nukleáris fegyverzetek leszerelését sürgeti a beszédében.

A második videó egy beszélgetés, Alfred Meyer és Kevin Kamps között, akik a nukleáris fegyverek 75 éves történetét tárgyalják meg a podcastban. De beszélnek az atomenergia állandó veszélyeiről is, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a nukleáris fegyverek globális ipara.

Setsuko Thurlow - Nobel Lecture Highlights>>

75 Years of Nuclear Fallout, from Hiroshima to Now>>

Szólj hozzá

hírek hétvégére