2020. aug 17.

5 tipp az esővíz hasznosítására a ház körül

írta: győrikata
5 tipp az esővíz hasznosítására a ház körül

A World Wide Fund for Nature (WWF) Hogyan tartsuk meg a vizet otthonunkban? címmel készített egy, a lakosság vízgazdálkodási szemléletformálását célzó igen szemléletes infografikát. Az illusztráció kiválóan összefoglalja, hogy lakossági szereplőként hogyan hasznosíthatjuk a lehulló csapadékvizet a házunk körül.

watering-can-3603799_1920.jpg

Fotó: unsplash

Miért hasznosítsuk?

A szemléletformáló anyag szerint Magyaroszágon egy 100 m2-es házra évente átlag 58 m3 csapadék hullik. Ha a telkünkre hulló vizet kizárólag egy 1m3-es tartályban gyűjtünk össze, az éghajlatvédelmi előnyök mellett, akár évi 30.000 Ft-nyi vízdíjat tudunk spórolni.
infografika.jpg

Forrás: WWF

Mit tegyünk?

1. Hagyjunk magas pázsitot a kertünkben

A rövidre nyírt gyep 17x kevesebb vizet tárol, mint a magas. Így ahhoz, hogy kertünk növényzetének vízmegtartási képességét növeljük, hagyjuk őket magasabbra nőni, illetve színesítsük fákkal és cserjékkel is kertünket. A magasabb növényzet óvja a talajt a hőtől és a párolgástól.

2. Csökkentsük a burkolt felületek arányát

A burkolt felületek hátránya amellett, hogy nyáron túl gyorsan melegednek fel, hogy a csapadék is túl gyorsan folyik le róluk. Ehelyett részesítsük előnyben a ház körül a növényekkel vagy vízáteresztő felületekkel való felszíni borítást.

3. Ültessünk fát

A kertben levő fák jelentős mennyiségű vizet képesek elraktározni, a nyári hőség alatt pedig az elraktározott víz párologtatásával hűtik a környezetüket. A fák emellett árnyékukkal védik a házat a nap sugaraitól, ezzel a légkondicionáló berendezések energiafogyasztásán is tudunk spórolni.

4. Gyűjtsük és hasznosítsuk az esővizet

A csapadékot hasznosíthatjuk közvetlenül olyan, ún. esőkertek kialakításával, amelyekbe kimondottan vízkedvelő növényeket telepítünk és öntözésüket közvetlenül a csapadék lehullásával oldjuk meg. Másik lehetőség az esővíz ereszcsatornához helyezett tartályokba való összegyűjtése és a növényzet ezzel történő öntözése. Ezt növényeink is értékelni fogják, mivel a lágy esővízből a vízkő nem rakódik ki a levelek felületére úgy, mint mikor kemény vízzel öntözünk.

5. Ne vezessük el, hasznosítsuk

Az elvezető árokba vezetett esővíz szinte teljesen kárba vész: nem szivárog el a talajba és a kertben sem hasznosul. Az esővízvíz szennyvízcsatornába való elvezetése amellett, hogy nem engedélyezett, hosszú távon az elszállítással és a tisztítással jelentős költségeket is ró a településekre. Ha nem tudjuk helyben felhasználni az esővizet az elvezetés helyett, inkább szikasszuk el lehetőség szerint helyben, a kertünkben!

A WWF infografikája nagy felbontásban letölhető ITT>>

Szólj hozzá