2020. sze 04.

Cikkajánló a hétvégére: sörből biogáz, atomlobbista mítoszok és a sosonok

írta: hornyikanna
Cikkajánló a hétvégére: sörből biogáz, atomlobbista mítoszok és a sosonok

Hogyan lesz egy vezető cégcsoport karbonsemleges? Miért függ össze az amerikai imperialista érdek és a japán jobboldal? Hogyan lesz a sörből biogáz, és kik azok a sosonok? Görgess tovább, és a válaszok mellett találsz még podcastet országunk termálfürdői és a geotermikus energia kapcsolatáról,  de meglepő adatokat az erdőirtásról is.
pexels-elevate-1267700.jpg

Fotó: unsplash

Nukleáris ügyek

„A valós nukleáris veszélyt ismerve immár sokkal jobban megérthetjük megannyi évtized elszánt harcát a nukleáris fegyverkezéssel szemben” – állítja Losoncz Márk, a 75 évvel ezelőtti katasztrofális eseményeket övező emlékezetet átértékelve. De mi a tágabb kontextusa az atombombával való fenyegetőzésnek és magának a nukleáris veszélynek? Miért valós kockázat még ma is a teljes pusztulás? És miért függ össze az amerikai imperialista érdek és a japán jobboldal? 

A nukleáris háború: mindannyiunk halála vagy csintalan kölykök blöffje?>>

 

A cikk sorra veszi és átfogóan cáfolja a megújuló ellenes atomlobbista mítoszakat, így az árakról, a tárolásról, a biztonságos ellátásról szóló ellenérveket is. Szól továbbá a mítoszokat terjesztő írásokról, melyek sokszor hiányos módszertanú tanulmányokként jelennek meg. Az MIT Technology Review is egy ilyen publikálási felületként kritizálható. Mind a szakmában elmélyültek, mind érdeklődő laikusok számára érdekes írásról van szó. 

Correcting Anti-Renewable Energy Propaganda>>

 

Üzenet a Föld legtöbbet bombázott nemzetétől, egy észak-amerikai indián törzstől, a sosonoktól. 1951. január 27-én zajlott az első teszt, amikor 1 kilotonnás bombát dobtak le. „Lakóhelyünk a következő 40 évben az amerikai nukleáris fegyverek tesztelésének elsődleges helyszíne lett.” Több, mint 900 kísérletet hajtottak végre a területen, melynek egészségügyi következményeivel, és a környezeti károkkal az itt lakók mai napig együtt élnek és harcolnak.

A message from the most bombed nation on earth>>

VIDEÓ>>

 

Látjuk-e a fától az erdőt?

A többoldalú ipari megállapodások ellenére, a trópusi erdőirtás az elmúlt 10 évben csaknem megduplázódott. Egy új adatbázis feltárja az olyan árucikkek előállításába és kereskedelmébe áramló pénzügyeket, amelyek leginkább felelősek a Délkelet-Ázsiában, Közép- és Nyugat-Afrikában, valamint Brazíliában folyó erdőirtásért. Az elemzésből megtudhatjuk, hogy a világ legnagyobb bankjai több mint 150 milliárd dollárt költöttek erdőirtást végrehajtó vállalatokra a Párizsi Megállapodás óta. Az értintett területeket elsősorban az agrárvállalkozások számára értékesítik, gyakran illegálisan, legtöbbször szoros kapcsolatban a korrupcióval, az adócsalással, a szervezett bűnözéssel és az emberi jogok megsértésével.

Is Your Money Destroying Rainforests or Violating Rights?>>

 

Erdők megóvásával, helyreállításával és új erdők telepítésével ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az 1941-es megalapítása óta kibocsátott és 2041-ig kalkulált összes, mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget. 2020. szeptember elsején tett bejelentésük szerint a Velux alapításának 100 éves évfordulójára elérik a teljes karbonsemlegességet, amit a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide Fund for Nature) közösen érik el.

Erdőtelepítéssel semlegesíti karbonlábnyomát a Velux>>

Teljes Karbonsemlegesség - Fenntarthatósági Stratégia 2030 – VELUX>>

 

Magyarországon 104 termálfürdő van, ami azt mutatja, hogy melegvízforrás bőven akad. Ehhez képest a geotermikus energia felhasználása igencsak kevésnek tűnik nemzetközi összehasonlításban. A G7 podcastjében többek között a magyarországi lehetőségekről, és nemzetközi trendekről beszélgettek.

Gáz helyett geotermikus energiával fűteni nemcsak zöldebb, hanem olcsóbb is lenne>>

 

A sörkedvelők szörnyű pazarlásnak érezhetik azt, hogy a sört energiává alakítsák. Azonban a koronavírus-járvány miatti leállások idején a raktárakban maradt hatalmas mennyiség fölvetette az ital alternatív felhasználási lehetőségeinek kérdését. Ausztrália déli részein több millió liter nedű szavatossága járt le, amit ahelyett, hogy kiöntenének, biogázként használtak fel.  Az üzem hetente nagyjából 150.000 liter lejárt sört használt fel, ami csaknem 1200 háztartás áramellátásához elegendő energiát adott.

Turning BEER into ENERGY>>

Szólj hozzá

hírek hétvégére