2020. sze 17.

Cikkajánló a hétvégére: a zöld befektetéseken át az egészségügyi szektor környezetszennyezéséig

írta: hornyikanna
Cikkajánló a hétvégére: a zöld befektetéseken át az egészségügyi szektor környezetszennyezéséig

Mekkora az őszinteség a nagyvállalatok környezetvédelmi kezdeményezései mögött? A globális széndioxid-kibocsátás mekkora hányadáért felel az egészségügy? A széntüzeléses technológia drámai megroppanása valóban utat nyit-e a nap- és szélenergia számára? A fenti kérdésekre megtalálod a választ e heti cikkajánlónkban, és a rövid kvízben tesztelheted is a tudásodat az éghajlatváltozásról.

green-investments.jpg

Fotó: unpslash

Szeles hírek

Az energetikai fordulat megállíthatatlanul zajlik körülöttünk! A kérdés, hogy elég gyorsan zajlik-e, eredményes lesz-e az éghajlatváltozás és az egyéb környezeti válságjelenségek kibontakozásának megfékezése szempontjából.  A DNV GL legújabb globális elemzése szerint a nap és a szélenergia 2050-re 73%-os részaránnyal meghatározó szerepet játszik majd a villamosenergia-termelésben. A független elemző cég szerint az atomenergia szerepe teljesen elhanyagolható, nem kap érdemi szerepet a jövő energiarendszerében.

Energy transition 'too slow' though renewables will dominate by 2050>>

 

Ami az európai jövőképet illeti, az Egyesült Királyságban működő Sandbag független kutatóintézet szerint a széntüzeléses technológia drámai megroppanása kontinensünkön is a nap- és szélenergia számára nyit utat. A nagy kérdés, hogy a hazai stratégák ebből miféle következtetésekre jutnak…

EU in 2019: Coal collapse makes way for solar and wind>>

 

Zöld hírek

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egyszer használatos egészségügyi eszközök tisztábbak, biztonságosabbak. Azonban ez nincs feltétlenül így, sőt a hatalmas pazarlás végül a mi egészségünket rombolja, ugyanis az egészségügyi szektor felel a globális nettó szén-dioxid-kibocsátás 4,4 százalékáért. Más léptékbe átültetve a szektor karbonlábnyoma 514 széntüzelésű erőmű kibocsátásával egyezik meg, ezzel teljes országok kibocsátásával felvéve a versenyt. Ez a szintű környezetszennyezés azonban egyáltalán nem szükségszerű, még az ellátás színvonalának növelése mellett sem. Energiahatékonysági beruházásokkal és szemléletváltással hatalmasat lehet ezen változtatni.

How do you fix healthcare's medical waste problem?>>

 

Műanyagmentes július, csomagolásmentes boltok, vegán- és bioélelmiszerek az üzletekben, tudatos vásárlás és miegymás. Van-e bármi őszinteség abban, amit a nagyvállalatok környezetvédelem alatt próbálnak eladni? Minél mélyebbre ásunk az újrahasznosítás hatékonyságával és működésével foglalkozó tanulmányokban, annál sötétebb kép fog elénk tárulni. A számok ugyanis azt mutatják, hogy az újrahasznosítás, borzalmasan rossz hatásfokkal működik, a szelektív hulladékgyűjtés lényege pedig a legtöbbször csak az, hogy éghetőség szempontjából csoportosítva kerüljön elszállításra a szemét. Akkor mégis mit tehetünk mi?

Az újrahasznosítás hazugsága>>

 

Legtöbbünk számára a befektetés = bankbetét vagy állampapír. Sokan nem tudták, de már itthon is vannak olyan befektetési alapok, amelyek csak felelősen gondolkozó, a fenntarthatóságot szem előtt tartó cégek részvényeibe fektetnek. Az alábbi területek esnek az ún. zöld befektetések csoportjába: megújuló energia, energiahatékonyság, szennyezés megelőzés és kontroll, környezetileg fenntartható mezőgazdaság és állattenyésztés, szárazföldi és vízi biodiverzitás megőrzés, tiszta közlekedés, fenntartható vízgazdálkodás, szennyvízgazdálkodás, klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, körkörös gazdaság termékei, technológiái, zöld épületek.

Így kereshet pénzt a környezetvédelemmel!>>

 

Teszteld tudásod a globális hőmérséklet-változásról és annak a Föld éghajlatára gyakorolt ​​hatásáról a NASA angol nyelvű, oktató jellegű kérdéssorával.

Quiz: Global warming>>

Szólj hozzá

hírek hétvégére