2020. okt 02.

Cikkajánló hétvégére: Kína és a klíma, szénkivezetés és a napenergia

írta: energiabox
Cikkajánló hétvégére: Kína és a klíma, szénkivezetés és a napenergia

Miért kulcsfontosságú az olaj- és gázipari munkások véleménye az igazságos energiaátmenet elérésében? Öt éven belül a napenergia lehet a legnagyobb áramforrás a kontinensünkön? Miért van ilyen fontos szerepe a közlekedés átalakításának a fenntarthatóság felé vezető úton? Izgalmas hírek, esemény ajánló, és különleges természetfotók e heti cikkajánlónkban is.

wind-turbine-2244222_1920.jpg

Fotó: Pixabay

Hírek kontinensünkről…

„Hogyha Európa elkötelezett és képes a zéró emissziós céljait követni, akkor öt éven belül a napenergia lehet a legnagyobb áramforrás a kontinensen” – mondta Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője. A konkrét számadatok majd az IEA által publikált World Energy Outlook kiadványában lesznek elérhetőek, amely október 13-án fog megjelenni.

IEA boss: 'Solar will be the largest power source in Europe within five years'>>

A közlekedés radikális átalakítása a fenntarthatóság felé vezető út egyik legfontosabb eleme. Ebben körvonalazódik egy szép hazai példa, a decemberben induló vasút-villamos (tram-train), amely a tervek alapján európai színvonalú összeköttetést fog biztosítani az egymástól 25 km-re eső Szeged és Hódmezővásárhely között.

Még három hónap és indulhat a tram – train próbaüzeme>>

Új reményt hozott a gazdaságilag és társadalmilag hanyatló, romániai Zsil-völgybe egy tavaly meghirdetett képzési program, miután a szénipar lassú megszűnése miatt több mint 20 éves ipari hanyatlás következett be, és a munkahelyek mintegy 90% -a elveszett, és az emberek küzdöttek az új gazdasági valósághoz való alkalmazkodásban. A szénmunkások szakmai átállási rendszere, amelyet egykor Románia eddigi legambiciózusabb zöld munkahelyteremtő programjaként tartottak számon, egy évvel az elindítását követően nem kecsegtet túl jó hírekkel.

The changing fortunes of Romania’s ‘wind power academy’>>

 

Miért kulcsfontosságú az olaj- és gázipari munkások véleménye és igényeik figyelembe vétele az igazságos energiaátmenet elérésében? Hogyan gondolkodnak jelenlegi munkájukról és a megújuló erőforrásokra épülő munkalehetőségekről? A FoES, Greenpeace és a londoni bázisú Platform szervezet friss tanulmányából választ kaphatunk ezekre a kérdésekre. A jelentés az Egyesült Királyság tengeri olaj- és gázipari munkavállalóit állítja középpontba, megkérdezésük kérdőíves módszerrel zajlott. Ahogy a Guardian egy véleménycikke is rámutat, a munkások megfelelő (át)képzési rendszer biztosítása mellett egyértelműen nyitottak a megújulókra való áttérésre, és ezzel elhagyják korábbi, fosszilisokra épülő munkájuk állandó bizonytalanságát.

Oil and gas workers' views on industry conditions and the energy transition>>

 

…hírek a kontinensünkön túlról

Kína végleg megváltoztatta volna a klímaváltozás elleni globális harcot egy csendes nyilatkozattal? E heti bejelentésük szerint erőteljesebb intézkedések elfogadásával növelik a tervezett nemzeti hozzájárulásaikat, és céljuk, hogy a kibocsátásuk 2030 előtt elérje a csúcsot, valamint 2060 előtt elérje a szén-semlegességet. Ezzel Kína újradefiniálhatja az emberiség klímavédelmi harcának dinamikáját.

Did Xi Just Save the World? >>

Az ENSZ Közgyűlése magas szintű ülést tart ma, október 2-án az atomfegyverek teljes felszámolásának nemzetközi világnapjára emlékezve. Az előadók többnyire magas szintű kormányzati képviselők, miniszterelnökök, elnökök, külügyminiszterek és ENSZ-nagykövetek lesznek.

Az esemény az UNTV-n lesz követhető és visszanézhető.

 

Kiválasztotta a győztes alkotást egy, a közeli, makro és mikrofelvételeket értékelő éves fotópályázat. A nyertes mű Galice Hoarau, a tengeri molekuláris ökológia francia professzorának alkotása. A zsűri 52 ország több mint 6000 fotóját értékelte, most elhoztunk egy válogatást a legjobbak közül.

Close Up Photographer of the Year - in pictures>>

Szólj hozzá

hírek hétvégére