2011. jan 14.

Sosem lesz újabb szélpályázat?

írta: energiabox
Sosem lesz újabb szélpályázat?

Szerző: Varga Katalin

Legutóbb a tavaly júniusban keltett felháborodást a szélenergia-rendelet módosítása, amely lehetőséget adott a 2009-ben meghirdetett pályázat lefújására, továbbá szeptember 15-ről december 31-re halasztotta azt az időpontot, ameddig a Magyar Energia Hivatalnak nyilatkoznia kell arról, hogy kiírható-e újabb pályázat szélenergia-kapacitások létesítésére.

A 33/2009-es KHEM rendeletet megvizsgálva most újabb meglepetés ért minket: nem véletlen nem hallunk pályázati mozgolódásról, a határidőt ugyanis ismét elhalasztották – a jelenleg hatályos rendeletben már március 31-i határidő szerepel.

A villamosenergia-rendszer középtávú egyensúlyát, szabályozhatóságát, biztonságos működését vizsgáló elemzés során a Magyar Energia Hivatalnak a fenti időpontig meg kell állapítania, hogy van-e lehetőség újabb szélerőművi kapacitás létesítésére. Az igenlő válasz 2009 óta nem lehet kérdéses.

A kérdés már csak az: ha az illetékes minisztériumban állandóan módosítják a rendeletet és elhalasztják a tendert, épülnek-e valaha újabb szélerőművek?

Szólj hozzá

pályázat szélenergia Magyar Energia Hivatal Megújuló energia