2013. feb 14.

Mi szakadt be Csernobilban?

írta: energiabox
Mi szakadt be Csernobilban?

Szerző: Perger András

"Beszakadt a csernobili szarkofág teteje"; "az atomerőmű egyik gépházának beszakadt a teteje.", "600 négyzetméternyi tető omlott be szerdán a csernobili atomerőmű egykori gépháza felett.", és hasonló címsorok lepték el a hírportálokat tegnap, miután valami történt a csernobili atomerőműben. De mi történt pontosan, kell-e aggódnunk?

A hírekből elsőre annyit lehetett kihámozni, hogy a rá esett hó tömegét nem bírta a csernobili atomerőmű 1986-ban elpusztult 4-es blokkja valamelyik épületrészének teteje, és leszakadt. De hogy ez az elpusztult reaktor fölé emelt szarkofágot érinti, vagy valamely más épületrészt, az nem volt egyértelmű. Pedig a különbség lényeges: a szarkofág a súlyosan szennyezett épületromokat fedi be, amennyiben az sérült meg, az komoly következményekkel járhat.

A minden túlzás nélkül elképzelhetetlenül mostoha, előtte sosem tapasztalt körülmények között, gyorsan felhúzott épület állapotát mindig is komoly aggodalmak övezték, gyakorlatilag folyamatosak a hírek az állag romlásáról, lyukakról, porló betonról stb. Az amúgy is csak néhány évtizedre tervezett szarkofág fölé ezért az ezredforduló környékén egy újabb szerkezet építését vették tervbe, ami már lényegesen hosszabb időre biztosítaná az erőmű roncsainak elszigetelését (ezen új "szarkofág" építését 2011 áprilisában megkezdték).

Az alábbi kép 4-es blokk területét mutatja, lerombolt állapotában. Bal oldalon láthatóak a reaktorépület romjai, a jobb oldali, alacsonyabb, hosszan, a többi reaktor felé elnyúló épület az úgynevezett turbinacsarnok, az az épületrész, ahol a villamos energia termelése folyt. Itt találhatóak a turbinák, amelyekhez a reaktor által termelt gőzt vezetik csővezetékek, illetve a turbinákhoz csatolt generátorok. Látható, hogy a blokk melletti területen a robbanás során ráhulló épületdarabok és egyéb törmelékek súlyos károkat okoztak a turbinacsarnok tetejében (nyíllal jelöltem).

A négy csernobili blokk mellett kb. 800 méter hosszan húzódó turbinacsarnok károsodott és radioaktívan súlyosan szennyeződött részét a reaktorépülethez hasonlóan el kellett szigetelni a környezettől. Ezért a szarkofág építése során ez a terület is befedést, illetve kívülről nem látható, a csarnok többi részétől elválasztó falakat kapott. Ezt ábrázolják az alábbi képek, amelyek nem az általánosabban ismert, megszokott szögből mutatják az erőművet és a szarkofágot, hanem a turbinacsarnokot is láttatják (a továbbiakban szarkofág megnevezés alatt csak a reaktorépületet takaró építményt értem). Nyíllal jelöltem a kérdéses épületrészt, illetve az azt takaró szerkezetet.

Mindezek után arról, hogy mi történhetett Csernobilban. A fentieket természetesen nem véletlenül foglaltam össze. Különböző beszámolók alapján ugyanis a beszakadás szerencsére nem a szarkofágon, hanem a turbinacsarnok tetején történt. Annak is az eredeti tetőszerkezete omlott be, közvetlenül a szennyezett területet elfedő szerkezet melletti szakaszon. Az első képen a zöld nyíl mutatja a feltételezhetően érintett területet, a második kép oldalról mutatja a károsodott részeket.

Mindenképpen örömteli, hogy nem a szennyezett épületrészt elszigetelő szerkezet, és főleg, hogy nem is a reaktorépületet fedő szarkofág teteje szakadt be a hó súlya alatt (amennyiben valóban ez okozta a balesetet). Az utóbbi képen azonban az is látható, hogy a csarnok falának a takarószerkezet alá eső része is megsérült. Továbbá, egy belső felvételen (alább) ugyan látható a szennyezett részt leválasztó falszerkezet, ami ránézésre többé-kevésbé sértetlennek tűnik, de a kivágat alapján biztosat nem lehet mondani erről.

Összességében tehát a fedőszerkezet valószínűleg nem károsodott, de további információk nélkül nem lehet megmondani, hogy a környezetettől a kérdéses részt elszigetelő szerkezetek sértetlenül átvészelték-e a tető leszakadását. Az eset arra utal, hogy az épületek állagára, talán az új "szarkofág" építésének megkezdése okán, az elmúlt években már nem jutott elég figyelem, erőforrás (ahogy az alábbi ábrán látszik, az új "szarkofág" le fogja fedni a turbinacsarnokot is). Figyelembe véve a szarkofág általános állapotáról szóló híreket, mindez nem különösebben megnyugtató.

Szólj hozzá

baleset atomerőmű Csernobil