2013. máj 09.

Skóciában más szelek fújnak...

írta: energiabox
Skóciában más szelek fújnak...

Szerző: Csanaky Lilla

Ha Skócia és a megújuló energiaforrások kerülnek szóba, általában hatalmas szélerőműparkokra asszociálunk – nem véletlenül. A legnagyobb skót szélfarm kapacitása több, mint másfélszerese a Magyarországon összesen üzemelő szélerőmű kapacitásnak. A szélenergia hasznosításának hazai korlátairól már számos bejegyzésben írtunk, ezért a támogatáspolitika területén lévő eltérések helyett inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tanulhatunk a skótoktól.

A „100% Megújuló Energia Települések” projekt keretében, az Európai Unió Intelligent Energy Europe programjának támogatásával tanulmányutat szerveztünk a skóciai Dumfries&Galloway tartományba. A régió természeti adottságai és klimatikus viszonyai elsősorban a szélenergia és vízenergia hasznosítást indokolják, de a skót önkormányzatok felismerték a több lábon álló energetikai rendszerekben rejlő előnyöket. Dumfries-ban a napsütéses órák száma évi 1400, ami jóval alacsonyabb a magyarországi 1900-2200-nál, mégis számos épületen láthattunk napelemes rendszereket.

A regionális tanácstestület fenntartható fejlődés divíziója által szervezett energetikai workshop keretében meghallgattuk a skót települések tapasztalatait a Fenntartható Energia Akciótervekkel és közösségi megújulóenergia-beruházásokkal kapcsolatban. A kiscsoportos megbeszélés során fény derült rá, hogy bizonyos problémák, például az energiafelhasználási adatok hiánya, vagy az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások engedélyeztetése műemlékvédelmi épületek esetén, nem csak Magyarországon merülnek fel.

A tanulmányút során számos megújulós rendszert láttunk. Meglátogattuk például a Cream O’ Galloway fagylaltgyárat, ahol nem csupán a tehenek optimális életkörülményeire, hanem a megújuló energiaforrások alkalmazására is kiemelt hangsúlyt fektetnek. A népszerű fagylaltkóstoló-túrát kihagytuk, viszont megnéztük a közösségi tulajdonban álló szélturbinát és a gazdaság épülő biogáz üzemét.

A közösségi tulajdonosi konstrukció keretében megvalósított megújulóenergia-beruházások rendkívül népszerűek Skóciában. A lakosság számos szél- és vízerőmű beruházás esetében vásárolhat részvényeket, így nem csak akkor profitálhatnak a megújulóenergia-rendszerekből, ha a saját – esetleg nem túl kedvező adottságokkal rendelkező – ingatlanjukon valósítanak meg beruházást.

A közösségi összefogás jelentőségére jó példa a „Lets heat local” kezdeményezés, amely a biomassza potenciál helyben történő hasznosítására buzdít. A projekt egy tanácsadói program keretében a lakosság körében népszerűsíti a fatüzelést, továbbá a helyi erdők tulajdonosaival való együttműködés által hozzájárul a lokális közösség érdekeit szolgáló, fenntartható fakitermelés megvalósításához. Skót projektpartnerünk szerint a hasonló kezdeményezések sikerének részben az a kulcsa, hogy a helyi közösségek nem karba tett kézzel várják az állami pályázatok meghirdetését, hanem tevékenyen – például önkéntes munka vállalásával – hozzájárulnak az előrelépéshez.

Szólj hozzá

tanulmányút megújuló energia Megújuló energia