2014. jan 22.

Kormányzati logika

írta: energiabox
Kormányzati logika

Szerző: Perger András

A paksi beruházás melletti kormányzati érvelés szerint, „A magyar költségvetés által finanszírozható konstrukció keretében valósul meg az a beruházás, amely Magyarország számára a következő 60 esztendőben olcsó áramot fog biztosítani.”

(Lázár János és Giró-Szász András sajtótájékoztatója, 2014. január 16.)

Azaz, így a logika, "a kormány célja az olcsó energia. Az atomenergia olcsó, ezért építünk új atomerőművet. A hitel költségeit nem építik be az energia árába, azokat a költségvetés fizeti. Így az atomerőmű olcsó áramot fog termelni.”

Nade ha a költségvetés fizeti a költségek tetemes részét, akkor miért nem más technológiát választottunk? Pl. miért nem megújulókat építünk?

„A megújulók térnyerése csak óriási közpénztámogatással lehetséges [...] amikor a technológia már úgy fejlődik, hogy a magyar költségvetésből már nem kell hatalmas összegekkel támogatnunk, akkor érdemes nagy mennyiséget ebből beállítani.”

(Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, 2014. január 17.):

Tehát, megincsak a kormányzati logika: "a megújulók nem olcsók, hanem drágák, azok költségeit nem bírná el a költségvetés."

Értem. A kormány szerint atomenergia azért olcsó, mert a költségvetés fizeti a költségeket. A megújuló energia pedig azért drága, mert a költségvetés fizeti a költségeket.

Ja nem. Mégsem értem.

Talán a mai kormányülésen sikerül tisztába tenni ezeket a kérdéseket.

Szólj hozzá

bővítés megújuló energia Orbán Viktor Lázár János Paks Megújuló energia Klíma- és energiapolitika