2014. sze 15.

Horvátország jobban teljesít?

írta: Fülöp Orsolya
Horvátország jobban teljesít?

Szerző: Fülöp Orsolya

Bár a horvátok csatlakoztak legutoljára az Európai Unióhoz, úgy látszik, bizonyos kérdésekben mégis előttünk járnak .

Először is, a jelek szerint nekik sikerült átültetniük és működésbe hozniuk azt a direktívát, amely 2013. január óta előírja az energiatanúsítvány elkészítését és kihelyezését az 500 m2-nél nagyobb, nagy ügyfélforgalmú hatósági épületek számára.

Gondolom, ennek köszönhető, hogy Ivanić Grad kisváros polgármesteri hivatalába lépve energiatanúsítvány köszöntött rám a falról, a nem kötelező display-címke társaságában.

De fényképeztem energiatanúsítványt szállodában és banképület kirakatában is.

A tanúsítványon kívül díszelgett még az ivanić gradi önkormányzat falán egy hatalmas nyilatkozat is. A Chartát a horvát városok fogadták el, amelyben aggodalmukat fejezik ki az éghajlatváltozás miatt, és elkötelezik magukat a hatékonyabb energiafelhasználás és az importfüggőség csökkentése mellett.

59 horvát város pedig már a Polgármesterek Szövetségéhez is csatlakozott, és legtöbbjük el is készítette Fenntartható Energia Akciótervét, amelyben a városi kibocsátások csökkentésére fogalmaztak meg intézkedéseket.

Zágráb jó példa arra, hogy mindez nem pusztán papír: az elköteleződést, stratégiai terveket tettek követik. A városvezetés idén indított nagyszabású felújítási programot, melynek célja a belvárosi épületek energetikai felújítása.

Az idei évet az előkészületekre szánja az önkormányzat, amely az összes részlegével részt vesz a programban: műszaki, gazdasági, jogi, pénzügyi, illetve tájékoztatást, szemléletformálást végző munkacsoportok dolgoznak a projekt előkészítésén, majd megvalósításán. A tervek szerint elsősorban az épületek hőszigetelése és a nyílászárók cseréje valósul majd meg, 2015-ben tíz mintaépületben, 2020-ig pedig az épületek 10%-ában. A program finanszírozására feltöltődő alapot terveznek létrehozni, amelybe először a már létező városi és nemzeti forrásokat vonnák be, majd ezt egészítenék ki az ERDF forrásai.

A projekt tervezésében és lebonyolításában segíti az önkormányzatot a regionális energiaügynökség - mert Zágrábban ez is van.

Nem tagadom, irigykedtem.

Szólj hozzá

város önkormányzat felújítás épületek energiatanúsítvány hőszigetelés energiahatékonyság lakóépületek energiamegtakarítás stratégiai tervezés Épületek nyílászáró-csere Települések Klíma- és energiapolitika