2015. jún 30.

Klímaadaptáció a háztetőkön

írta: Lohász Cili
Klímaadaptáció a háztetőkön

Szerző: Lohász Cili

A szerte Európában egyre népszerűbb zöldtetők és zöldfalak magyarországi elterjesztésében a nagy nemzetközi cégek járnak az élen: ezek közül az egyik legrégebbit, a Siemens Irodaház egyik lapos tetős épületének tetején 1996-ban kezdték el kialakítani.

A tetőket immár öt éve gondozó Dimitrievits Dóra elmondta, hogy mára alig van olyan tetőfelülete a hatalmas irodaháznak, amin nincs semmilyen növénytakaró. A zöldtetőnek két fajtája van: az extenzíven olyan növények (varjúháj fajok) vannak, amik megfelelő kilakítás mellett alig igényelnek karbantartást – ránézésre mintha gyeptakaró borítaná a tetőt. Azért itt is kell gyomlálni időnként, és természetesen ennek kevesebb a hűsítő hatása is (a növénytakaró a hőmérséklet szabályozásában és a víz felfogásában is fontos pozitív hatásokat ad), de egy másik általa ismert zöldtetős épület, egy óvoda dolgozóinak elmondása alapján már az így kialakított tető alatt is érezhető volt, hogy nyáron sokkal hűvösebb volt, és a gyerekek is könnyebben aludtak el. Egy tizenöt évvel ezelőtti mérés a Siemens irodaépületben igazolta is ezt: míg téli napokon a bitumenlemezzel burkolt tető felületén +30 és -10 Celsius fok között ingadozott a hőmérséklet, addig a zöldtetőn végig 0 és 5 oC között maradt. Persze itt is fontos a megfelelő kialakítás – így például a vízelvetéshez szükséges megfelelő dőlésszög – és a megfelelő karbantartás is: az említett óvoda lelkes gondnoka például rendszeresen meglocsolta az egyébként szárazságtűrő növényzetét, ami éppen ettől ment tönkre.

Extenzív zöldtető a Siemens irodaházon napelemmel.

A zöldtető másik fajtája az intenzív zöldtető, ami sokkal komolyabb előkészületeket igényel és költségesebb (míg egy extenzív zöldtető kialakítása négyzetméterenként 8-10.000, egy intenzívé 20-45.000 forint), ám sokkal látványosabb is: a Siemensnél fűszernövények mellett fenyők, bokrok díszítik az egyik tetőt, ahová a dolgozók ki is járhatnak, pihenhetnek a kihelyezett padokon – milyen jó is lehet a munkahelyünk, vagy akár a saját házunk tetőjén kertészkedni, ami egyúttal jobb helykihasználást is jelent! A legújabb trend a biodiverz zöldtető, amely a monokultúrás Sedum tető helyett változatos és sokféle faj összességéből  áll,melyek egy stabil társulást alkotnak, ezáltal még kevesebb a karbantartási igényük. A Zöldtető – és Zöldfal Építők Országos Szövetsége (ZÉOSZ) jelenleg is végez egy kutatást (egyik aktív tagja, Szőke Andrea segítségével), aminek során feltérképezik az összes Magyarországon található zöldtetőt: magánházak, önkormányzati és céges tulajdonú épületek tetején mára mintegy másfél millió négyzetméternyi területet hasznosítottak így, de a potenciál még sok százszor ennyi.

Intenzív zöldető a Siemens irodaház 4. emelete felett.

 

A cikk a CLIM-CAP városi klímaadaptációról szóló képzés résztvevőinek együttműködésével készült.

 

Szólj hozzá

város adaptáció zöldtető Épületek