2016. sze 26.

Települési akciók – Fenntartható energiára fel!

írta: Magyar László Energiaklub
Települési akciók – Fenntartható energiára fel!

Nincs még a településnek SECAP-ja? Hiszen már a szomszéd városnak is van. De mi az a SECAP? Tényleg, mi az a SECAP?

Sustainable Energy and Climate Action Plan, azaz Fenntartható Energia és Klíma AkcióTerv.

A SECAP  (mely korábban SEAP néven futott) a települések energiaigényének és szén-dioxid kibocsátásának csökkentését hivatott segíteni. Vagyis egy olyan önkormányzati intézkedéscsomag, melyben helyet kaphat például a lakóépületek korszerűsítésének támogatása, megújuló erőművek létesítése, a közvilágítás korszerűsítése, az önkormányzati épületek energetikai felújítása, és helyi szemléletformáló kampányok elindítása.

A SECAP által kitűzött célok teljesítése gazdasági szempontból is számtalan előnnyel jár, mivel a település jobb eséllyel indulhat különböző pályázatokon, díjakat és elismeréseket zsebelhet be, valamint úttörő szerepet vállalhat Magyarországon.

A SECAP elkészítése remek apropó egy jól működő helyi kapcsolati háló kialakítására is, hiszen a siker érdekében az önkormányzatnak érdemes kommunikálnia a többi szektorral is (lakosság, ipar, szolgáltatás), hogy a CO2-megtakarítások nagy részét realizálni tudja.

A SECAP elkészítésével a település csatlakozhat az európai  Polgármesterek Szövetsége hálózathoz. Az EU-ból induló kezdeményezés mára globálissá nőtte ki magát, óriási tudásanyaggal, és komoly kapcsolati hálóval a hazai, és a nemzetközi porondon.

Letöltés: JPG / PDF

 

Sikeres hazai példákkal mi is szolgálhatunk, hiszen az Energiaklub több mint 20 település számára készített Fenntartható Akcióterveket: Szekszárd és Szarvas mellett Magyarország első közös SEAP-jának elkészítése is hozzánk fűződik.

Szarvas város esetében például igen komoly célok kerültek az akciótervbe: a város 2020-ra 40%-kal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. Szekszárdon a javasolt intézkedések megvalósítása közel 85 330 MWh/év energiamegtakarítást és megújulóenergia-termelést eredményezhet, ezáltal több mint 22 ezer tonnával csökken a város üvegházgáz-kibocsátása.

Csak bátorítani tudjuk a településeket: tájékozódjanak, tervezzenek, és vágjanak bele! Készítsenek Fenntartható Energia és Klíma AkcióTervet!

Szólj hozzá

önkormányzatok energiahatékonyság megújuló energia fenntartható energia Épületek Megújuló energia Települések SECAP