2016. okt 10.

Klímaváltozás – A leselkedő fenevad

írta: Magyar László Energiaklub
Klímaváltozás – A leselkedő fenevad

Az éghajlat változása tény. Méghozzá igen aggasztó tény. Egyre inkább napjaink részévé válik, hiszen környezetünkre és egészségünkre is hatással van, az alkalmazkodás pedig komoly kihívás elé állít természetet és embert egyaránt.

Tudjuk, milyen az, amikor az időjárás úgy igazán beüt, és ez sajnos napjainkban egyre gyakrabban előfordul. Mára mindenki rendelkezik személyes tapasztalattal, és legtöbbször tehetetlennek érzi magát a káros hatásokkal szemben.

Letöltés: JPG / PDF

Magyarországon a legtöbben az egyre forróbb, tikkasztóbb, elviselhetetlenebb nyarakat, illetve az évszaktól független hirtelen hőmérsékletváltozásokat érzékelik. A magyar emberek fele túl enyhe teleket és - az ezzel szoros összefüggésben álló - kártevő-inváziót is tapasztalja lakóhelyén. A lakosság 80%-a aggódik saját és szerettei egészsége miatt.

Magyarországon a lehulló csapadék időbeliségében és mennyiségében is egyre nagyobb ingadozások figyelhetők meg. Pusztító aszályokat pusztító árvízek követnek. Van úgy, hogy márciusban fél méteres hóban gázolunk, majd pár hónap múlva a valaha volt legmagasabb vízszintet mérik a Dunán, máskor hónapokig imádkozni kell egy csepp esőért.

Egyes modellszimulációk jelzése szerint a XXI. század végére a jelenleginél átlagosan akár 6 °C-kal melegebb nyarak is előfordulhatnak Magyarországon - ez a mostani észak-afrikai hőmérsékleteknek felel meg. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy éppen a nyári időszakban akár 30-40%-os csapadékcsökkenés is lehetséges, ami súlyos egészségügyi és mezőgazdasági problémákhoz vezethet.

Sajnos a természet kamatostul fizeti vissza a homo sapiensnek a mértéktelen környezetszennyezést. A klímaváltozáshoz köthető gazdasági károk egyre komolyabb tételt jelentenek az országok költségvetésében. A termésben, lakóépületekben, vagyontárgyakban keletkezett károk családokat, közösségeket hozhatnak nehéz anyagi helyzetbe. Nem feledkezhetünk meg az egészségügyi problémákról sem: hőguta, megfázás, fejfájás egyre gyakrabban és egyre szélesebb körben lép fel, ahogy egyre újabb, ismeretlen kórokozók is megjelennek.

Talán még nem késtünk el, és van esélyünk a visszafordíthatatlan folyamatok megelőzésére. A 2015-ben aláírt, és mostanra az életbe lépéshez szükséges számú ország által ratifikált Párizsi Klímaegyezmény csak az első lépés, de bizakodásra adhat okot.

A nemzetközi egyezményektől függetlenül ki-ki a saját életében teheti meg azokat a lépéseket, melyek a klímavédelmet segítik. Felmérésünk szerint azonban a lakosság ebben segítséget igényel: információt, tájékoztatást és helyi akciókat várnak önkormányzatuktól. Ehhez Magyarországon is felkészült, előretekintő és aktív településvezetőkre van szükség.

Szólj hozzá

klímaváltozás klímaadaptáció Települések Klíma- és energiapolitika