2017. okt 04.

XIX. századi kastélyból alacsony energiaigényű épület

írta: Fülöp Orsolya
XIX. századi kastélyból alacsony energiaigényű épület

Lehetséges? Igen!

Horvátországban jártunk.

Nemzetközi projekttalálkozónknak egy 1830-as években épült kis kastély adott helyt Bračak városkában, az erdő szélén. Az épület jellegzetessége - amellett, hogy kétszer leégett, egyszer pedig földrengés rongálta meg – hogy igen komoly energetikai korszerűsítésen esett keresztül. A kezdeményezés egyedülálló egész Horvátországban, és az egész régióban ritkaság.

Képtalálat a következőre: „bracak energy centre”

Előtte.

Ahogy az lenni szokott, a projekt nem jött volna létre néhány lelkes és makacs megszállott nélkül. Ezek a megszállottak a Regionális Energiaügynökség munkatársai voltak, akik fejükbe vették, hogy felújítják az épületet. Hogy miért? Hát mert még senki más nem csinált ilyet! :)

Mivel az épület történelmi védettség alatt áll, ezért nem lehetett csak úgy nekiesni: nem lehetett külsőleg hőszigetelni, napelemet rakni a tetőre, és teljes ablakcserét végezni. Ezért az épület belülről kapott kőzetgyapot hőszigetelést, az ablakoknál pedig meghagyták az eredeti külső szárnyat, és a belsőt cserélték korszerű hőszigetelőre. Nem titkolták el, hogy így a párásodás okoz némi problémát, de az örökségvédelmi hivatal sajnos nem engedélyezett más megoldást.

Képtalálat a következőre: „bracak energy centre”

Utána.

Az épületet egy 80 kW-os pelletkazánnal, kogenerációs kazánnal (6 kW áram, 18  kW hő) és hőszivattyúval fűtik. A rendszer automatizált: a kazánok bekapcsolásának sorrendjét is az épületüzemeltetési rendszer határozza meg. Előnyt a kogenerációs kazán élvez, mert áramot is termel, arra pedig szinte mindig szükség van, elsősorban a szellőzési rendszer fogyasztása miatt. Tervezik egy kisebb napelem-park létesítését is, vagy az épület mellett, vagy a közeli kórház tetején.

Az Energiaügynökség egyébként ingyen kapta meg az épületet a megyétől 20 éves használatra, cserébe „csak” a felújítást kellett kifizetniük. A teljes beruházás 3,5 millió euróba került, amit különböző hazai és nemzetközi forrásokból kalapoztak össze. Az épületet jelenleg irodaépületként, rendezvényhelyszínként használják.

Az épület – tanúsítási rendszertől függően – A vagy B energetikai besorolást ér el az energiatanúsítványban. A felújítás idén februárban fejeződött be, ezért még nincs a teljes évre vonatkozó fogyasztási adat, de majd fontos lesz elemezni ezeket, és értékelni a felújítás sikerességét.

A beruházás a teljes régió számára tanulságokkal szolgál, hiszen Közép-Európa tele van régi, kihasználatlan kastélyokkal. Néhányat biztosan megérné felújítani!

Szólj hozzá

épületek energiahatékonyság Megújuló energia Települések