2020. aug 06.

Cikkajánló a hétvégére: a rothadó élelmiszeriparon át a kapitalocén környezetszennyezésig

írta: hornyikanna
Cikkajánló a hétvégére: a rothadó élelmiszeriparon át a kapitalocén környezetszennyezésig

Hétvégi cikkajánlónkban hoztunk pusztító filmeket, történelmi képeket és EU-s híreket. Olvashatsz a nukleáris fegyverkezés történetéről, az üvegházhatású gázok csökkentésének 2050-re vonatkozó terveiről, de a háztartási nagygépek energiafogyasztási újracímkézésének várható hatásairól is. Szemezgess kedvedre!

 9901eduardoacevedo-e1551266705725.jpg

Fotó: Pixabay

Ajánló az ajánlóban

Dokumentumfilmek listája bolygónk pusztulásáról. Ami biztos, hogy könnyednek egyik film sem mondható, garantált velük az érdekes szombat este. Rothadó élelmiszeripar, fakuló divatcégek és a környezetünk múló csodái is mind helyet kaptak a gyűjteményben.

Ezeket a dokumentumfilmeket nézze meg, ha érdekli, mi mindennel pusztítjuk a Földet>>

 

1945.augusztus 6-án Hirosima története megváltozott örökre. Egy frissen megjelent könyv most egy fotográfus szemszögéből mutatja meg nekünk az atombomba pusztító erejét és emlékeztet arra, hogy sose felejtsük el, mivel jár, ha nem békés célokra használjuk az atomenergiát.

After Atomic Bombings, These Photographers Worked Under Mushroom Clouds>>

 

És ha már megemlékezünk Hirosimáról és Nagaszakiról, érdemes a téma kapcsán megemlékeznünk a nukleáris fegyverkezés történetéről is, mely valójában az 1945 egy augusztusi napjain kezdődött, és bármennyire is borzasztó, nem ért ott véget. A nukleáris fegyverkezés mai napig a nagyhatalmak egyik aduásza, miután látták, milyen pusztításra képes az atom.

The Beginning of the End of Nuclear Weapons>>

 

Hírek, jelentések, elemzések

Az üvegházhatást okozó gázok csökkentésére vonatkozó 2050-es célkitűzések megvalósításáhozjelentős változásokra van szükség az építőiparban és az épületenergetikában. A Kaderják Péter által vezetett nemzetközi projekt eredményeként született, 2012-ben publikált jelentés ismerteti nemcsak magát a kihívást, de feltérképezi a kezelésére vonatkozó szakpolitikai lehetőségeket és ajánlásokat fogalmaz meg az EU számára. Az írás fő üzenete, hogy 2050-re minden elavult épület esetében meg kell történjen egy komoly energetikai felújítás. Tanulságos és hasznos olvasmány a Nemzeti Energia- és Klímaterv energiahatékonysággal kapcsolatos fejezeteinek tükrében.

How to refurbish all buildings by 2050>>

 

A legutóbbi EU csúcson született költségvetési megállapodásokkal új kérdések merülnek fel a Green New Deal és az European Green Deal kapcsán, és úgy általában a zöldebb jövő lehetősége miatt is. Egyáltalán hogyan keretezhetők ezek a szakpolitikai elképzelések és milyen célt szolgálnak? Papp András cikkében a kapitalocén fogalmat helyezi középpontba és járja körbe.

Megmenthet-e minket a Green New Deal?>>

Íme az Extinction Rebellion szervezet létrejöttének története az alapítók elbeszélése alapján. A cikk számos tanulsággal szolgál a mozgalomépítés területén, miközben érdekes szempontból mutatja be az akcióik által a magyar sajtóba is bekerülő szervezetet.

The evolution of Extinction Rebellion | Environment>>

 

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket. Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba.

Új energiacímkéket kapnak a háztartási gépek>>

Szólj hozzá

hírek hétvégére